ИЗГЛЕД и промене на лицу нису увек последица дешавања само у кожи и њеног лошег третмана. Често крију и одговоре о општем здрављу, што поготово оку стручњаку не би требало да промакне.

* Испуцале усне, поготово у угловима, могу да се јаве због недостатка витамина из групе Б. Ако је и језик са наслагама, онда је готово сигурно да организму ови витамини недостају. Витамини Б комплекса боре се против упала, а њихов недостатак се најчешће испољава код вегетаријанаца и особа које са јеловника изостављају млеко и млечне производе, јаја и рибу. За оне који избегавају намирнице животињског порекла, грашак и спанаћ су ризнице витамина Б групе.

* Жуте мрље око уста, очију и носа могу да упозоравају на висок холестерол, што се може проверити ако се неколико дана из исхране изостави масна храна. Ако се ништа не промени, посета лекару је неопходна.

* Акне на бради се испољавају због хормонске осетљивости у данима менструације. Међутим, ако су присутне стално, треба посетити гинеколога, јер могу да указују и на синдром полицистичних јајника.

* Испуцали капилари настају, углавном, због континуираног конзумирања алкохола. Претеривање са цигаретама и љутом храном такође може да изазове ове неповратне последице. Да би се проблем решио, на алкохол и цигарете треба заборавити, а љуто свести на разумну меру. Јер, капилари, када се једном појаве, више се не повлаче.

* Тамни колутови или флеке по врату обично се јављају као последица претераног конзумирања шећера и слатке хране. Ове флеке могу да буду и први сигнал повећаног ризика за настанак дијабетеса типа 2. Посета лекару је обавезна, као и смањење уживања у слатком.