У ЛЕТЊЕМ периоду је потребна посебна, интензивна нега лица и тела како би високе температуре и штетно УВ зрачење што мање нашкодили нашем здрављу, али и лепоти. С обзиром на то да је кожа лети склонија иритацијама и алергијама, важно је знати које препарате треба користити, али и који козметички третмани пријају лицу. Никако не смемо да заборавимо да лепота, осим спољашње, подразумева и унутрашњу негу.

Козметичарка Марина Ђушић наглашава да је од кључног значаја како током лета чистимо и хидрирамо лице, јер се тада појачано знојимо.

- Лети је кожа маснија па је и проблем са бубуљицама чешћа појава него иначе - каже за "Живот плус" наша саговорница. - Ујутру користите блажа средства за чишћење, а увече након излагања сунцу, знојења, када су поре затворене, а лице масно, препоручују се јачи препарати, који ће ефикасније и темељније уклонити све наслаге. Избегавајте средства на бази алкохола, јер могу довести до прекомерног исушивања коже. Пожељно је урадити пилинг 1-2 пута недељно и нанети маску за хидратацију. Сунце, со, хлор и високе температуре исушују кожу, због чега је неопходна дубинска хидратација. Бирајте што лаганије, хидратантне козметичке производе који неће бити тешки за лице. То су најчешће препарати на бази хијалуронске киселине, алоје и витамина Е, за оне који имају суву кожу препоручују се производи који, осим поменутих састојака, садрже и глицерин за додатну хидратацију.

Кожа лица је танка и осетљива, тако да се опекотине од сунца ту и најбрже јављају. Зато је веома важна заштита. Кад год сте на сунцу, обавезно нанесите (не само једном, већ у предвиђеним временским интервалима) препарате са УВ заштитом. Лети се препоручују креме са високом заштитним фактором 30-50. У супротном повећава се шанса да дође до озбиљних обољења коже, а поспешује се и процес старења - кожа губи еластичност, дехидрира и јављају се боре, фотооштећења, долази до појаве хиперпигментација.

Наша саговорница подсећа да је веома важно да уносимо довољно воде у организам, али и шта једемо:

- Вода хидрира изнутра и уједно је и најбољи третман против бора. - Такође, треба јести воће и поврће богато витамином Ц, који је један од најјачих антиоксиданаса и спречава старење коже изазвано факторима спољашне средине.