КАДА се одлуче да посете естетског хирурга, многе жене желе брзу, радикалну и видљиву промену, и обавезно да изгледају бар 10 година млађе. Стручњаци, међутим, упозоравају да радикалне промене нису најбоље решење, а нова истраживања показују да се најбољи резултати у подмлађивању постижу када се примењује комбинација више различитих метода.

Према речима др Татјане Павичић, водећег европског стручњака за естетску медицину, тренд је да се постигне што природнији младалачки изглед. Др Павичић је недавно била гост у Београду на стручном скупу о будућности естетске медицине.

- Није нам циљ да неко са 70 година изгледа као да има 30, већ да изгледа најбоље што може за своје године - наглашава др Павичић, која тренутно живи и ради у Минхену. - Да би то постигли требало би да се подмлађује не само кожа лица, врата и деколтеа већ и целог тела.

Наша саговорница каже да би са најједноставнијим третманима за подмлађивање требало почети већ у двадесетим годинама, јер ако је кожа запуштена не може се очекивати чудо без обзира на технолошку савршеност бројних скупих апарата који омогућавају младалачки изглед.

- Кожа би максимално требало да се штити од сунца и нездравих стилова живота - каже др Павичић. - Уз ове основне мере, важне су креме које спречавају да она губи еластичност.

Докторка Павичић саветује да су најбоље креме које садрже антиоксидансе попут витамина Ц, ресвератрола, ретинола јер подстичу синтезу колагена.

- Када се појаве први знаци атрофије, уз креме, требало би да се почне и са мало јачим третманима подмлађивања - каже наша саговорница. - Тада у обзир долазе методе које подстичу производњу колагена, а најчешће се користи микро убадање коже малим иглама, хијалуронски филери, ласери, радио-таласи и ултразвук.

Да ли ће кожа да стари попут “згужваног папира” или ће само да губи чврстину и еластичност зависи пре свега од генетике, али како уверава др Павичић, ако се са подмлађивањем почне на време и не претерује, резултати могу да буду завидни без обзира на наслеђе.

- Важно је да се естетски третмани раде код лекара, у супротном последице могу да буду опасне - истиче др Павичић. - Некроза ткива, појава ожиљака, повреде крвних судова и нерава, као и ослепљивање су најчешћи исход нестручности. - Чак и ако лекар ради ове третмане мора непрестано да се усавршава у примени најновијих стандарда и индивидуалној анатомији. Најгоре што пацијент може да направи ако се одлучи за подмлађивање је да се руководи само тиме где је најјефтиније.


ТАНКА КОЖА

ПРВИ знаци старења се јављају као мимичне линије између обрва или танка кожа око очију.

- Ако неко има танку кожу, већ почетком четврте деценије би требало да почне са комбинацијом метода подмлађивања, јер једино тако може да очекује потпуне резултате које може тренутно да пружи естетска медицина - каже др Татјана Павичић.