ИАКО је њихово идеално доба лето, дуге хаљине увелико су "загазиле" и у јесен, а сва је прилика да ћемо их радо носити и током зимског периода. Тако су одлучили водећи светски дизајнери, који су се потрудили да овај одевни предмет представе што женственијим и романтичнијим.

Већина модела израђена је од тањих, лепршавих тканина, али како је поново модерно слојевито одевање, то значи да - за макси хаљине нема зиме, чак и кад имају кратке рукаве (а добар део модела је управо такав).

Упечатљиве су светле креације израђене од чипкастих делова, са наглашеним раменима, у викторијанском стилу, које са 21. веком спајају изразито дуге чизме и широки каишеви. За нешто хладније дане ту су комади од трикотаже или од дебљих, веома популарних каро материјала. Они израђени од тањих тканина украшени су карнерима, воланима, машнама, често имају асиметричан крој... Иако самостално у сећање призивају сунчане дане, уз комплетан "аутфит" (који подразумева ношење дугог капута, одговарајуће обуће и чарапа у необичној боји или са каквим рељефним ткањем) одлично ће се уклопити у све овосезонске трендове.