ДАМЕ у зрелим годинама, ако желе да изгледају млађе, морају да промене своје навике у шминкању, јер трепавице више нису онако дуге и густе као пре, усне су изгубиле волумен, боре су израженије...

Најважније правило је да редовно негујете кожу производима богатим витамином А и да барем једном седмично урадите пилинг. Не претерујете са мејкапом! Стављајте мање шминке него раније и настојте да боје буду мање упадљиве, што природније. И - закамуфлирајте све израженије подочњаке.

Истакните очи. У томе ће вам помоћи лепо обликоване обрве, из којих не би требало да чупате седе длачице. Изгледаће гушће ако их будете третирали специјалним геловима који попуњавају празнине, а и држе обрве "под конац". Када је реч о сенкама, за смеђе очи користите земљане и тонове злата, за светле сиве и нијансе плаве. Не заборавите да потамните трепавице и увијете их. Препоручују се маскаре са мањом четкицом јер уз помоћ њих постижете реалистичнији изглед. Ајлајнери нису препоручљиви, али ако сте навикли да их стављате, размислите о томе да са црних (који нимало не доприносе млађем изгледу) пређете на сиви или браон, или да течне ајлајнере замените гел-оловкама – брже се наносе и делују природније.

Руменило је у зрелим годинама обавезно, али морате да га ставите тако да делује као да сте природно румени. У супротном, не само да нећете изгледати млађе, већ ћете додати себи године. Ако имате суву кожу (што је чешће случај), користите кремаста руменила, а за масну се препоручују она у праху.

Усне ћете учинити већим користећи светлије нијансе ружа и сјај. Тамне нијансе учиниће да усне изгледају још тање, а и избациће у први план боре које их окружују.

Шминкерка Керолајн Дали, чији су клијенти Али Мекгроу и Шерон Стоун, појашњава најбоље технике шминкања зреле коже и то за две варијанте – дневну и ноћну.

Дневна: Ретке обрве попуните, али не оловком, већ пудером. Бирајте боје које одговарају вашој, природној боји, а никако тамније. Уместо ајлајнера, тапкајте црну сенку четкицом директно уз линију трепавица, а када је реч о маскари, један слој је довољан да офарба танке трепавице. На лице наносите транспарентну подлогу, никако мат, и то само на места где имате хиперпигментацију и црвенило. Усне оивичите оловком у боји усана (многе жене греше користећи ону у боји кармина или чак тамнију).

Ноћна: Ставите више руменила него током дана, и то кремастог које ће кожи дати природни сјај. Наносите га прстима, утапкавајте га, и то два слоја. Уз линију трепавица нанесите црну сенку. Ако је кожа на капцима превише опуштена, прејака линија учиниће да очи изгледају уморно. Нека линија у угловима очију буде супертанка, а како идете ка спољним угловима дебља, само је на крајевима благо закривите ка горе, како бисте "отворили" очи. Ставите и други слој маскаре, али само на горње трепавице. Избегавајте црну маскару на доњим, јер ће оне истаћи тамне кругове испод очију. За наношење ружа користите благо закривљену четкицу, јер уз помоћ ње можете да попуните све делове, врло прецизно, што је важно због оних ситних линија око ивице усана.