Многима се чини да је постсезона право време за одлазак на одмор, нарочито после хируршких интервенција или повреда, али лекари, ипак, упућују на опрез. Морска вода и сунце повољно утичу на организам, али исто тако могу да штете особама које су недавно имале операцију или повреду. Рану на којој се још налазе конци не треба квасити ни у мору, ни у базену, док осетљиву кожу на којој је ожиљак не треба излагати сунцу следећих годину дана, саветују лекари.

Туширање обичном водом и коришћење благих сапуна препоручује се након операције, чак и пре вађења конаца. На тај начин смањује се ризик од настанка инфекције. За разлику од воде из градског водовода, рана не треба да буде изложена морској води или води са базена, јер не можемо са сигурношћу да знамо да ли је вода у том тренутку бактериолошки исправна.

- Чак и да јесте, дужи боравак у води сам по себи може да изазове инфекцију, јер свежа рана треба увек да буде сува. Покушај да се рана заштити газом или ханзапластом пре уласка у воду, може још више да погорша ситуацију - каже, за "Новости", др Драган Гуњић, специјалиста опште хирургије из Клинике за дигестивну хирургију Клиничког центра Србије.

Када се конци изваде, важно је ожиљак не излагати сунцу, јер је кожа на том делу тела екстремно осетљива наредних годину дана.

- Врло лако може да се деси да изгори или чак, добије малигне промене. Због тога је важно заштити и прекрити ожиљак током сунчања. Уколико то није могуће, важно је не излагати га директном сунцу и мазати слојеве креме са заштитним фактором - објашњава др Драган Гуњић.