МНОГЕ студије су показале да козметички производи којима је истекао рок трајања садрже разне врсте бактерија, могу да проузрокују иритације коже, инфекције, настанак акни, алергијске реакције, свраб... Због тога је важно да прегледате ваше купатилске ормариће и побацате шминку, млека, креме и остала средства за негу и лепоту која у њима предуго стоје.

Већина производа за негу коже употребљива су око две до најдуже три године. Они који садрже боју имају краћи животни век (1,5 година).

На паковању средстава за сунчање са заштитним фактором обично пише до када су употребљива. Придржавајте се тога, јер компаније не гарантују да ће производ после тог датума штитити кожу од сунца. Средства за самопотамњивање трају 6-9 месеци. После тог периода могуће је да им се боја промени и да њихов састојак докозахексаноинска киселина (ДХА) не делује како треба, због чега ефекти ових средстава трају краће или тен буде светлији него на почетку коришћења.

Маске за лице, уколико су добро заштићене у теглицама, употребљиве су 18 месеци. Када почну да се суше, време је да им кажете збогом. Средства која се користе за влажност коже лица, ако су у теглици, трају 6-9 месеци. После тог периода могу да изазову иритацију.

Креме за третирање бубуљица немојте да користите дуже од годину дана. После овог рока нису делотворне, а и ризикујете излагање коже лица бактеријама.

Шминка

Подлоге и кремаста руменила и сенке: Трају 6-8 месеци. Да су опасне за употребу, приметићете по промени текстуре.

Пудер у камену, руменило или бронзер: Употребљиви су око 18 месеци. Угледате ли на њима чудне наслаге на врху, време је да их баците.

Течни производи за очи: Користите их најдуже три месеца. Са третирањем осетљивог подручја око очију будите опрезни. Последње што вам треба је инфекција.

Ајлајнер: Течни траје до 12 месеци.

Оловке за усне и очи: Ако их чувате свеже наоштрене, трају две године.

Ружеви: Рок трајања је две године, уколико не промене мирис. Исто важи и за сјај за усне.

Лакови и прибор за нокте: Најдуже две године, под условом да се придржавате правила чувања. Већ после девет месеци боја може да почне да се мења, а и већина лакова се згусне. Прибор је нарочито осетљив. Ако је прљав, ризикујете да добијете бактеријске или гљивичне инфекције.

Производи за косу: Како многи садрже алкохол, не морате много да се бринете о року трајања. Ипак, осетите ли чудан мирис, баците их.

Маскара: 6-9 месеци.

Савет плус: Пре наношења шминке или било ког средства за негу коже, добро оперите руке. То ће спречити развој бактерија у производима. Кад год можете, купујте производе у мањим теглицама (наносите их шпатулицом а не прстима), или оне са пумпицом јер у њих бактерије теже продиру. Редовно чистите четкице и сунђере, барем једном недељно. Паковања чувајте на хладном и сувом месту. Не излажите их сунчевој светлости. Баците их ако имају чудан мирис, другачију текстуру или ако им се боја драматично промени. Нарочито водите рачуна о средствима на бази гликола, јер ако се он поквари ризикујете да вам кожа постане црвена и изиритирана.