БИТИ низак мушкарац уме да буде напорно. Ногавице су увек нешто дуже него што би требало, рукави такође, понеки модни детаљи могу да делују предимензионирано... Ипак, за све има лека. Неке од најбоље одевених светских фаца нису могле да се похвале високим растом. Џемс Дин и Марлон Брандо нису парали небо, Данијел Крејг би можда волео да је виши... А управо на њих би могла да се примени чувена изрека да "најбоље ствари долазе у мањим паковањима", иако је с временом на волшебан начин преобраћена у "отров се држи у малим бочицама".

Висина модела у модној индустрији отежала је посао ниским мушкарцима да досегну пун потенцијал у изграђивању сопственог стила. Ипак, постоје трикови уз помоћ којих могу да делују виши. Златно правило за ниске гласи: одвуците пажњу од свог недостатка. То значи да сведете на минимум ношење непотребних детаља. Ограничите број џепова на јакнама и капутима, немојте да носите превелике кравате, сатове... Шал вам је готово забрањен, јер ако је предугачак може да делује као да вас је "напала" хоботница.

* Носите кошуљу и панталоне у сличним тоновима. То издужује фигуру. У супротном, различитим бојама буквално ћете поделити тело на два дела - или ћете акцентовати краће ноге или краћи торзо. Осим тога, више вам одговарају тамни тонови.

* Кад усклађујете боје, горе носите светлију. Комбинујте, рецимо, морнарско плаву са белом, а тамносиву уз црвено. Експериментишите са бојама - нијансом шљиве, сенфа или маслина.

* Идеално би било да боја ципела, уопште обуће, буде иста као она на панталонама. То визуелно продужује ноге.


* О пругастом дезену сувишно је причати. Њега би требало обилато да користите. Исти ефекат, визуелног продужавања, постиже одећа од тканина које у ткању имају усправне линије (попут сомота), а препоручује вам се и џинс и то од главе до пете. Фармерке немојте да заврћете на крајевима.

* Када је реч о оделима, избегавајте она на дворедно копчање. Такође, бирајте сако са једним или највише два дугмета. Џепови на њему не смеју да буде превише удаљени један од другог, а манжетна кошуље испод не сме много да вири. Од горњих делова одеће намењених за свакодневно одевање савршено вам одговарају краће јакне, рецимо бајкерке, али бирајте оне без превише металних додатака (нитни, рајсфершлуса). Мантили у вашем гардероберу не смеју да буду предуги. "Прогутаће" вас. Исто важи и за дужину кошуља. Такође, крагне на њима не би требало да буду превелике. Од џемпера, највише вам одговарају они са рол-крагнама. Визуелно продужавају цео торзо.


* Не стоје вам добро такозване карго панталоне, са нашивеним великим џеповима. Избегавајте и три-четврт дужину ногавица.

* Определите се за уже фармерке и гледајте да вам испод њих никада не извирују чарапе или кожа чланка. У супротном, ноге ће деловати скраћено.