Сваки поједен слаткиш, попушена цигарета и попијена чаша алкохола остављају траг на кожи лица, нарочито код жена. Последице нису видљиве одмах, упозоравају стручњаци на основу урађених истраживања.

* Исхрана богата шећером и угљеним хидратима, као што су бели хлеб, пиринач, тестенина, десерти и газирани напици, делују лоше на квалитет коже. Молекули шећера се причвршћују за колагенска влакна, која тако "притиснута" губе снагу и флексибилност, због чега постају осетљивија. Наведене намирнице могу подстаћи и отицање лица, као и већу склоност инфекцијама. Кожа љубитеља слаткиша може постати сивкаста и танка, јер због мањка протеина спољашњи слојеви постају танки и љуште се.

* Пушење такође убрзава настанак бора, јер се оштећују колаген и еластин, који су важни за еластичност коже. Пушење доводи и до мањка кисеоника у крви, због чега сви органи, па и кожа, убрзано пропадају. Лошија циркулација може довести и до појаве изражених тамних подочњака, али и до опуштене коже.

* Учестало конзумирање алкохола се на лицу манифестује црвенилом, због његовог негативног утицаја на фине крвне судове. Лице постаје црвено због ширења капилара, а некада може да се јави и розацеа, односно површина коже са трајно проширеним капиларима. Уочљивије су и боре, јер алкохол исушује кожу. Уколико је конзумирање алкохола неконтролисано, долази и до додатног борања коже, које се, иначе, не види код особа исте старосне доби које имају уреднији начин живота.