ИСКОРИСТИТЕ предности јесени и производе винове лозе да бисте били што здравији. Сочном слатком грожђу готово нико не може да одоли, али се недовољно зна колико су његови производи лековити.


* Грожђе није само укусна воћка већ и лек за чишћење крви, регулисање варења, уклањање масних наслага са тела. Делотворно је и у лечењу упалних процеса органа за варење, уклањање реуматских тешкоћа и кожних осипа.


* Свежи сок од грожђа обилује витаминима А, Б и Ц, као и разним минералима. Користан је за јачање органа за варење, излучивање токсина из организма, лечење дијареје, катара црева и опстипације.


* Винско сирће не служи само за справљање салата, већ и за припрему лековитих облога. Повремено прање целог тела мешавином винског сирћета и воде чисти кожу и отвара поре, поспешује циркулацију, чиме организам јача да постане отпорнији на многе болести и штетне спољне утицаје.


* Вино подстиче активност многих органа у организму ако се узима у мањим количинама. Користи се и у припреми напитака од разног лековитог биља.


* Листови винове лозе се препоручују за справљање чајева за лечење реуматизма и гихта, као и код повраћања. Чај се припрема на уобичајен начин, потапањем листова у проврелу воду, који остају поклопљени у посуди 10-15 минута пре сипања у шољу. Слади се са врло мало шећера и испија лагано.