ПРАВО је време да се ужива у куваној или печеној дуњи. Осим што је овај плод укусан, он је и лековит. Садржи обиље минерала и велике количине витамина Ц. Због тога се сматра једним од најефикаснијих природних средстава против прехладе и респираторних инфекција.

Дуња садржи и доста пектина, воћног желеа који повољно делује на крвни систем, помаже у снижавању крвног притиска и пружа заштиту од радиоактивног зрачења. У 100 г дуње има свега 57 калорија.

Ово воће побољшава варење, лечи анемију и користи се као додатак козметичким препаратима. Кувани плод дуње препоручује се против упале желудачне и цревне слузокоже. Дуња се употребљава и за лечење упаљене слузнице једњака, крајника, дисајних путева, као и за ублажавање пролива. Сматра се да регулише и обилне менструације. Да би испољила све лековите ефекте, најбоље је да се једе на празан стомак.

Осим плода, лековите су и семенке и листови дуње. Семенке садрже амигдалин или витамин Б17, који има антиканцерогено дејство. Такође, семенке обилују танином, шећерима, пектином, јабучном киселином, емулзином и протидом. Чај од дуњиних семенки лечи несаницу, ублажава напетост и отклања непријатан задах, док слуз од семенки лечи опекотине и ране.

Неколико семенки дуње потопљених у воду веома брзо ће створити слузаву течност, која је добар народни лек против кашља и упале дисајних органа.


ЧАЈ ОД ЛИСТОВА

Чај од листова дуње је одличан природан лек за заустављање дијареје. Припремите чај тако што ћете једну кашику осушених листова прелити са пола литра кључале воде. Оставите да одстоји 30 минута, па процедите. Пијте топао чај.