МНОГЕ домаћице већ спремају зимницу која не може да се замисли без киселих краставаца. Да ли сте знали зашто је добро конзумирати ово поврће у том стању? Ево неколико разлога. Мада се током процеса кисељења губи витамин Ц, постаје богатије осталим хранљивим састојцима као што су витамини групе Б. Процес ферментације приликом кисељења подстиче стварање добрих бактерија и елиминисање лоших.

Једна порција киселих краставаца задовољава четвртину шољице препорученог дневног уноса поврћа. Кисели сок из краставаца утиче на смањење грчева у мишићима код мушкараца, па је довољно попити трећину шољице. Ова течност садржи природне антиоксидансе, нарочито Ц и Е, који су добри у борби против слободних радикала, али и за јачање имунитета. Ферментисане намирнице, попут овог поврћа, помажу у снижавању шећера у крви, а делују и као пробиотици на пробавни систем.