ДЕФОРМИТЕТЕ доњих екстремитета, Х или О ноге, требало би исправљати што пре, чим се неправилности уоче. Ови деформитети погрешно се "виде" само као естетски проблем, а заправо могу да узрокују и озбиљне здравствене проблеме. Због неправилног оптерећења стопала и колена, при дужем ходу могу да се јаве замор и болови, у свим зглобовима ногу, чак и у доњем делу леђа.

Стручњаци саветују да ако се деформитети спонтано не исправе до четврте године, потребна је помоћ физијатра односно вежбе које ће да исправе неправилности.

Најбоље би било да процену степена деформитета уради специјалиста физикалне медицине и рехабилитације и одреди програм вежбања. Уколико је реч о блажој форми, онда могу да помогну и вежбе које предлажемо.

Ове вежбе имају смисла све док се тело развија, значи закључно са адолесценцијом.

X НОГЕ

КОЛЕНА У СТРАНУ

Чучните са исправљеним леђима. Стопала су окренута споља, дланови су састављени. Гурајте лактовима колена у страну. Поновите 15 пута.

ЧУЧЕЋИ ХОД

Чучните и ходајте са стопалима окренутим према споља.

ПРЕКРШТАЊЕ И УСТАЈАЊЕ

Стојећи став. Испружите руке испред тела, а ноге прекрстите. Покушајте да устанете и седнете са прекрштеним ногама. Поновите вежбу 10 пута.

ПРИТИСАК

Седите на под. Леђа су права, ноге савијене у коленима, а табани су састављени. Длановима притискајте колена надоле. Поновите вежбу 15 пута.

УЗРОЦИ

С обзиром на то да X ноге најчешће настају услед равних стопала, прва мера њихове корекције је ношење одговарајућих уложака, а да би се ојачали мишићи натколенице.

Када је o О ногама реч, најчешће се ради о урођеном деформитету. О ноге могу да настану и због прераног постављања детета да стоји и форсираног ходања када се ноге искриве због оптерећења тежином тела.

О НОГЕ

ПОДИЗАЊЕ

Седите на под. Рукама се ослоните на подлогу иза задњице. Табане окрените ка унутра и покушајте истовремено да подигнете ноге. Поновите вежбу 10 пута.

ОТПОР

Саставите стопала и вежите еластичну траку око скочних зглобова. Померајте ноге у страну савлађујући отпор еластичне траке.

ЛОПТА ИЗМЕЂУ СТОПАЛА

Седите на под, руке су поред тела, длановима се ослоните на подлогу иза задњице. Ставите лопту између стопала и подижите ноге приближавајући колена једно другом. Поновите 15 пута.


ПРИВЛАЧЕЊЕ КОЛЕНА

Седећи на поду, скочне зглобовове фиксирајте један уз други, привлачите колена покушавајући да их саставите.

ХОД

Ходајте на замишљеној правој линији, стопало испред стопала.