АКО сте често лоше расположени, анемични, имате вртоглавице или несвестицу, болове и пробавне проблеме, разлог за то би могао да буде недостатак фолне киселине. Мањак ове хранљиве материје одговоран је за читав низ задравствених проблема, а неретко и лекари сметну са ума да би управо у њеном недостатку могао да буде узрок бројних симптома.

Фолна киселина позната је и као витамин Б9. Осим више биохемијских процеса у телу, она помаже и у "поправци" ДНК и производњи црвених крвних зрнаца.

Недостатак фолне киселине, што се потврђује налазом из крви, најбрже се надокнади суплементима. Али, да би се узимала редовно и континуирано потребно је да се једе тамно зелено лиснато поврће, пасуљ, соја, џигерица, пивски квасац, цело зрно житарица, пшеничне клице, млеко. Уколико постоји проблем са пробавом апсорпција фолне киселине може да се смањи за чак 50 одсто.

Ово је списак најчешћих симптома који показују да је телу потребно више фолне киселине.

Умор и бледило

Хемоглобин, протеин који се налази у црвеним крвним зрнцима, одговоран је за транспорт кисеоника из плућа у сва ткива тела. Када тело нема витамина Б9, нема ни довољно црвених крвних зрнаца и хемоглобина. То може да доведе до осећаја слабости мишића, умора, укочености у рукама и стопалима и бледе коже.

Болови у телу

У тешким случајевима анемије узроковане недостатком фолне киселине, мозак добија мање кисеоника него што би требало. Као одговор, артерије мозга почињу да "бубре" и узрокују главобољу. Међутим, мозак није једини орган који не може без кисеоника, тако да се бол јавља и у другим деловима тела, посебно у грудима и ногама.

Когнитивни проблеми

Фолна киселина је изузетно важна за централни нервни систем. Када је тело нема довољно, може да се јави депресивно расположење, проблем са концентрацијом, заборавност и раздражљивост. Уколико је недостатак фолне кислеине хроничан и не лечи се, сматра се да повећава ризик да се оболи од деменција или Алцхајмерове болести.

Вртоглавица

Несвестица и вртоглавице су такође честа последица мањка фолне киселине. Уз ове симптоме, такође може да се осети и повећана брзина откуцаја срца и чест осећај недостатка даха.

Ослабњен осећај укуса

Према неким студијама, осим поремећаја усне шупљине, недостатак фолне киселине може да доведе до поремећаја чула укуса.

Ране у устима и отицање језика

Ови симптоми обично се појављују када је недостатак фолне киселине заиста велики. Језик изгледа натечено, црвено или сјајно, обично око врха и рубова на почетку. Због смањења црвених крвних зрнаца, такође може да се осети и бол при гутању или да боли језик.

Пробавни проблеми

Мучнина, повраћање, болова у трбуху и дијареја после јела могу да буду први знак да је телу потребна фолна киселине.