ТОКОМ летњих врућина, малаксалост и умор често су знак анемије и недостатка гвожђа у организму. Уколико, ипак, резултати анализе крвне слике покажу нормалне вредности, могуће је да се ради о таласемији, врсти наследне анемије која је узрокована поремећеном синтезом глобина у телу.

Асистент др Владислава Ђурашиновић, хематолог Клиничког центра Србије, објашњава, за "Новости", да је таласемија заправо читава група болести која се преноси генетски, зависно од тога који делови глобина су неадекватно синтетисани.

- Постоји више од 200 генских мутација које се убрајају у таласемије, као и велики спектар поремећаја синтезе глобина - каже др Владислава Ђурашиновић. - Најчешћа је бета таласемија, која може бити мајор, интермедија или минор.

Бета таласемија мајор може да се дијагностикује већ у дечјем узрасту, најчешће у првих шест месеци живота, док се бета таласемија минор често открива тек у одраслом добу.

- Док код прве форме болести, постоји значајна малокрвност и потреба за честим трансфузијама крви, у другом случају болест се одликује знатно мањим степеном малокрвности - каже др Ђурашиновић. - Најпрецизнија дијагностика је идентификација мутираних гена, али се оваква врста прегледа није део рутинске праксе. Најчешћа метода откивање болести је електрофореза хемоглобина, која показује повећан удео хемоглобина А2.

Код пацијената који пате од ове болести, лоше синтетисан хемоглобин је много "ломљивији", доводи до ранијег распада црвених крвних зрнаца и самим тим, малокрвности.

- Најчешћи симтоми су умор, слабост, бледа кожа, деформитет костију лица, успорен раст и тамна мокраћа - каже др Ђурашиновић. - Који од симптома ће се јавити, зависи од врстеи тежине болести.

Симптоми благе таласемије обично су потпуно неприметни и тешко их је повезати са оваквом врстом болести. Ове форме болести често не захтевају терапију, већ само редовну лекарску контролу. Код тешких форми, лечење подразумева транфузије крви или одстрањивање слезине.

- У том случају, постоји опасност од повишених вредности циркулишућих крвних плочица и појачаног згрушњавања крви - објашњава наша саговорница. - То значи да је потребна примена терапије која ће смањити могућност настанка крвног угрушка, посебно код трудница и жена које имају проблем са зачећем. Терапија може да спречи да живот мајке и детета буде угрожен. Лечење повременим трансфузијама крви је нарочито важно након операције и порођаја.

НАЈЧЕШЋА НА МЕДИТЕРАНУ

ОВА болест је најчешћа на Медитерану, супсахарској Африци и на Блиском истоку, али није ретка ни код нас.

- Болест је наследна и када се зна да неко од ближе родбине болује од тешке форме таласемије, предлаже се пренатална дијагностика, у раном периоду трудноће - каже др Ђурашиновић.

ПРЕОПТЕРЕЋЕЊЕ ГВОЖЂЕМ

КОД неких пацијента постоје генски поремећаји који су везани за метаболизам гвожђа, што значи да је чест проблем нагомилавања гвожђа у организму.

- Такође, код тешких форми таласемије које захтевају примене трансфузија крви, може да дође до преоптерећања организма гвожђем, што је један од контраефеката примене трансфузије крви уопште - објашњава др Ђурашиновић.