Рак дојке, који спада у најподмуклије облике канцера, чешће добијају жене које више једу црвено месо, потврдило је недавно једно америчко истраживање. Студија је обухватала 42.000 жена од 35 до 74 године са најмање једним случајем ове врсте канцера у породичној анамнези. Дошло се до закључка да су оне које су јеле веће количине црвеног меса биле за 23 одсто више изложене ризику од рака дојке од других.

С друге стране, жене које су највише јеле живинско месо имале су за 15 одсто мање шанси да оболе од опаке болести у односу на оне које су га конзумирале у малим количинама.

Доктори су закључили да би прелазак са црвеног на живинско месо знатно смањио стопу смртности од рака дојке. Уз то, смањење удела црвеног меса у свакодневној исхрани умањује ризик од рака дебелог црева, дијабетеса типа 2 и кардиоваскуларних болести.