ДО несвестица током летњих врућина најчешће долази код срчаних болесника, али овај проблем је чест и међу младим, здравим особама. Разлог томе је ширење крвних судова и пад крвног притиска, који доводе до колапса организма током овог периода године.

Доктор Бранко Јоковић, специјалисте опште медицине Дома здравља Звездара, каже за "Новости" да је особе које пате од хроничних болести, нарочито хипертензије, треба чешће да иду на лекарску контролу током овог периода године, како би терапија била регулисана.

- Несвестице су честе током лета, зато што лекови које пацијенти узимају нису прилагођени временским приликама - каже др Јоковић. - Због тога је важна привремена измена терапије, у случају када специјалиста процени да је то најбоље решење. Осим тога, препорука је да кардиоваскуларни болесници уопште не бораве на отвореном у периоду дана када су велике врућине, од 10 до 17 сати.

Код кардиоваскуларних пацијената, као и код здравих особа, важна је превенција у виду редовног узимања течности.

- Сваки организам, да би се расхладио, губи велике количине течности путем знојења - каже др Јоковић. - Због тога се препоручује узимање већих количина течности, не само када особа осети жеђ, већ током целог дана. На сваких сат времена требало би попити једну чашу од два децилитра воде да би се одржала нормална хидратација.