НАЈТРАЖЕНИЈИ лекови међу старијом популацијом су кардиоваскуларни, јер готово сви пензионери у Србији имају висок притисак. Лекови за притисак који се издају на рецепт прво је што траже пензионери када уђу у апотеку. Други најтраженији лек међу сениорима је за простату који је неопходан скоро сваком другом старијем мушкарцу. Подједнако пију и лекове и чајеве.

- Најтраженији лекови су кардиоваскуларни, јер већина старије популације има висок притисак или проблема са срцем - каже Сања Ђукић, апотекарка у "Сунцу". - Пошто дајемо свим пензионерима попуст од пет одсто за све што купе, они су нам најбројнији купци.

Пензионери у апотекама подједнако траже домаће и стране лекове, али домаће више купују пошто су повољнији. Сениори често купују и суплементе, али и природне чајеве.

- Траже витамине, лекове против болова, нешто за смањење масноћа у крви, за уринарне инфекције и све што иде уз старије године - истиче Ђукић. - Сваки други мушкарац који уђе у апотеку тражи лекове за простату које добијају на рецепт. Они обавезно узму и неки чај или суплемент који помаже код упале простате.

Прочитајте још - Пензионери немају ни за лекове

Сениори, дакле, радо пију чајеве, за разлику од млађих који све лече таблетама. Занимљиво је и да апотекари хвале пензионере, јер су веома пажљиви приликом узимања лекова.

- Пензионери су одлични потрошачи јер верују у лекове, саветују се како се тачно примењују и уредно користе терапију - наглашава Сања. - Млади нису као они, јер журе и очекују да лек одмах делује као чаролија.

Старији суграђани имају и великих проблема са сном. Да би боље спавали обично траже суплементе на биљној бази. Најпопуларнији су суплементи на бази мелатонина и валеријане. Апотекари им саветују да буду активни и да уморни људи боље спавају.

НАЈТРАЖЕНИЈИ ЛЕК ЈЕ ЗА БОЛОВЕ

УБЕДЉИВО најпопуларнији лек и даље је "андол", који пензионери користе за све бољке.

"Андол" користе за све што их боли, али и превентивно. Овај, као и лекове против болова најчешће користе пензионери који раде у башти, укоче се или су физички активни. Користе га и они који по цео дан леже, јер их, како кажу, све боли од лежања.