Лето је стигло!

Целе године сте маштали, ишчекивали и планирали тај толико жељени летњи одмор.

Готово је са послом и редовним обавезама, пакујете се и крећете на пут. Како дочекати, плажу, песак, сунце које вам милује кожу, мирис борове шуме и тиркизно море које се одбија о стене… ?


Тај идлилични призор из ваше маште може покварити једино чињеница да умирујући звук таласа заправо постаје грмљавина из Вашег стомака. Другим речима, од одмора нема ништа, јер задесила Вас је највећа пошаст сваког летовања - путничка дијареја.


Шта је уопште путничка дијареја?


Поред болести вожње, путничка дијареја јенајчешће обољење туриста. Настаје због чињенице да локална храна и вода могу садржати допуштене количине микроорганизама уобичајених за то подручје на које је локално становништво отпорно, али туристима могу стварати велике проблеме. Инфекцију углавном изазивају бактерије Ешерихија коли, Схигелла и Салмонела. Путничка дијареја се управо из ових разлога, јавља код 20-50% путника, без обзира на то да ли одлазе на планину, море, у село или бању.


Путничку дијареју карактеришу учестале течне столице праћене мучнином, повраћањем, грчевима у стомаку, температуром, а понекад и присуством крви у столици.


Да већи део времена не бисте провели у тоалету уместо на плажи, јако је важно да пробиотици буду неизоставни део путнеапотеке за све летње дестинације. Они су значајни у превенцији настанка пролива насталих због промене средине, али је најважније који пробиотик узимате.


Булардије једини пробиотски препарат који има клиничке доказе да доприноси смањењу ризика од настанка стомачних тегоба током путовања. Буларди је произведен посебном флоw-пацк технологијом, која сваку капсулу у паковању додатно штити од високих температуре, светла и влаге, што гарантује безбедност, ефиксност и стабилност препарата. Зато Буларди можете понети са собом и на плажу!


Фармацеути у нашим апотекама даће Вам користан савет како употребити Буларди код Вас или Вашег детета, а упутиће Вас и како да се најбоље припремите за путовање како би Ваш одмор протекао опуштено и без здравствених тегоба.


Наиме, за пријатно путовање и мирно летовање треба узимати Буларди недељу дана пре пута, све време трајања путовања и још 5-6 дана по повратку кући, да би се цревна флора у потпуности регенерисала.


Ако Буларди нисте узимали превентивно, па се стомачне тегобе ипак јаве, треба одмах почети са рехидрацијом (додатком течности и рехидратационих раствора) како би надокнадили изгубљене електролите. Са применом Булардија треба почети већ првог дана пролива у дози од 1-2 капсуле/кесице дневно.


Такође, током трајања дијареје препоручује се нешто лаганија храна која подразумева бистре супе, тост, барени кромпир, пиринач и барене јабуке. Лековите биљке камилица, нана и мајчина душица делују умирујуће и помажу у случају грчева који често прате дијареју.


У већини случајева симптоми пролазе након једног до пет дана, али некада могу трајати и до две недеље. Посебно су под ризиком особе које имају поремећај имуног система, особе са дијабетесом, труднице, одојчад и мала деца која брже долазе у стање дехидратације од одраслих, па посебну пажњу треба обратити на њих. Сви они потпуно безбедно могу узимати Буларди, у капсулама или кесицама.


Подразумева се и да се све време трајања путовања треба придржавати одговарајућег хигијенског режима: редовно прати руке, пити само флаширану воду, јести ољуштено воће. Храна коју треба избегавати су некувано месо, сирово поврће и морски плодови. Млечни производи и вода из чесме су такође, храна високог ризика. У ресторанима је препоручљиво јести само кувану храну.


  • - Не дозволите да и Ви будете један од 10 милиона људи које током године широм света погађа путничка дијареја!


  • - Не допустите да вам једина успомена коју ћете памтити са летовања буду стомачне тегобе које су Вам упропастиле одмор.


  • - Решење за незаборавно и безбрижно летовање целе породице, где год да путујете, нека буду Буларди® и Буларди® јуниор као обавезни део Ваше путне апотеке.(ПР)