Колико пута сте се изненадили када сте чули да неко има приличан број година, а изгледа много млађе и виталније. Или обрнуто. Особа је релативно млада а изгледа видљиво старије. Заправо, оставља утисак као да припадајућа крштеница није њена. Међутим, захваљујући открићу америчког генетичара др Елизабет Блекбурн, која је пре десет година добила Нобелову награду, сада се и зна зашто одређене особе имају "физиолошке повластице". Тајну продужене младости крију теломере. Како ће ко изгледати у одређеним годинама и колико ће брзо старити, зависи од њихове дужине.

* Шта су теломере и колико су важне за здравље и виталност, објашњава молекуларни биолог и физиолог Ивана Бузаџић из Генетичког саветовалишта Gemmo centar:

- Теломере су специфичне структуре које се налазе на крају молекула ДНК, тачније на крајевима хромозома сваке ћелије. Постоје да би штитиле наш генетски материјал. Подсећају на пластичне крајеве пертли и скраћују се приликом сваке деобе ћелија. Оне су попут сата унутар наших ћелија, јер непогрешиво показују њихову старост и функцију. Оне, заправо, утичу на биолошку старост организма, која не мора увек да се подудара са годинама старости, односно хронолошком старошћу евидентираном кроз датум рођења. То значи да биолошка старост може бити знатно убрзана или успорена, што битно утиче на изглед и понашање одређене особе. У основи свега је генетика, али и здравље појединца.

* Да ли је дужина теломера код свих иста?

- Мушкарци се рађају са краћим теломерама у односу на жене. Болесне особе такође имају краће теломере. Међутим, без обзира на то што жене рођењем имају дуже теломере, то се током живота мења. Код припадница нежнијег пола скраћивање теломера је убрзаније због брже деобе ћелија и њиховог старења. Убрзаније је под утицајем различитих негативних фактора, а нарочито је изражено у перименопаузи, две до пет година пре менопаузе. У том периоду због познатих дешавања у организму жене, теломере се драстично скраћују. А скраћују се и због разних других притисака и стресова којима је жена више изложена током живота у односу на мушкарца. Да би себе сачувала и успорила њихово скраћивање, а самим тим и убрзано биолошко старење, мора да има вентил за негативне емоције, под претпоставком да је здрава.

* Шта то значи?

- Код различитих људи се, иначе, теломере различито скраћују, па различито и старе. Особе са дужим теломерама живе дуже и здравије су, односно болести повезане са старењем изостају или се јављају знатно касније у животу. На скраћивање теломера не утиче само генетско наслеђе већ и спољашњи фактори, начин исхране, физичка активност, стрес. Зато је и битно обезбедити себи што дужи квалитетнији живот без оптерећујућих болести и очигледних видљивих спољашњих промена.

* Како може да се успори скраћивање теломера?

- У физичком смислу на њихову дужину може да се утиче активацијом теломеразе, ензима важног за одржавање виталности ћелија и ткива. Дужина се мери узимањем узорка из пљувачке усне дупље. Специфичном методом упоређује се разлика између биолошке и хронолошке старости, а у зависности од стања дају се одређени суплементи и мења начин живота и исхране, односно анализира се нутригенетика са циљем активације теломеразе. Нутригенетика подразумева анализу генетских промена које могу да се регулишу исхраном. На резултат мерења теломера се чека седам до десет дана, а тек потом се дају конкретне препоруке шта да се измени. Да би се сагледао ефекат урађеног, мерење теломера се ради још једном након шест месеци.

* Како то изгледа у пракси?

- Лабораторијске анализе прецизно показују у чему одређена особа греши. У том смислу се и мењају исхрана и друге животне навике. Одређеном храном може да се успава лош ген, а активира добар, који на ћелије утиче тако да се оне спорије деле. Сходно томе спорије се скраћују и теломере, а самим тим се успорава биолошко старење. Ово је посебно важно за жене у менопаузи код којих је скраћивање теломера убрзано и подсећа на скраћивање код болесних особа, чије су теломере краће, као што је већ наведено. Иначе, здравље теломера зависи од здравља ћелија, а код болесних особа ћелије свакако нису здраве, јер се убрзано деле.


СУПЛЕМЕНТИ

АКТИВИРАЊЕ ензима теломеразе подстиче се и различитим суплементима, који се такође одређују на основу добијених резултата анализе свакога понаособ. Међу њима посебно место заузима ресвератрол, моћни антиоксиданс из коштица црног грожђа. Неутралише слободне радикале одговорне за старење ћелија и спречава настанак многих болести, међу којима првенствено кардиоваскуларне. Ту је и астрагалус екстракт добијен из корена једне кинеске биљке, који јача организам и регулише метаболизам. Као савршени антиоксиданси препоручују се и намирнице са кверцетином који је најзаступљенији у црвеном луку, купусу, бобичастом воћу... За активирање теломера, међу бројним суплементима изузетно је важан зелени чај, али и витамини Д, Ц, Б - набраја овај стручњак.


НУТРИГЕНЕТИКА

СУШТИНА нутригенетике је да препозна специфичне карактеристике појединца, на основу којих је могуће исхрану довести на оптимални ниво. Нутригенетика не припада алтернативној медицини, није облик лечења и не мења генетски запис, али мења испољавање, односно експресију гена - истиче наша саговорница, додајући:

- Лични приступ исхрани представља основу оптималне исхране, чиме може да се достигне оптимално функционисање тела, а самим тим дуг и здрав живот. Овде се намирнице не искључују из исхране већ се комбинују на другачији начин, у зависности од добијених анализа. Нутригенетика нуди начин како живети, рекреирати се и мршавити по програму гена и тако побољшати квалитет живота. Она помаже да, ако је нешто лоше записано у вашем генотипу, то може да се избегне. Примера ради, уколико неко има ген одговоран за пораст телесне тежине не значи да мора и да се удебља. Наравно, до тога неће доћи уколико промени навике у исхрани и живи у складу са својом генском формулом. Исто се односи на предодређеност за кардиоваскуларне и друге озбиљне болести, па чак и малигне. Гени, заправо, одређују одговор метаболизма и мишића, а анализа ДНК омогућава довођење свих навика на оптималан ниво уз могућност избегавања болести, а очување здравља и успореног старења.