НИЈЕДНА дијета не може да буде довољно ефикасна да се њоме истопе масне наслаге са стомака, задњице, надлактица...Да би вишак килограма са ових делова тела отишао у неповрат помаже само вежбање, и то у јутарњим сатима. Убрзавање откуцаја срца на почетку дана, наравно на празан стомак, убрзава комплетан метаболизам и тело тада, с обзиром да нема шећера, троши масноће. Овако подстакнута размена материја у организму "остаје на снази" и неколико сати после тренинга, тако да се троши много више калорија.

Стручњаци за фитнес, истичу и да је предност јутарњег тренинга у томе што "регулише" апетит - не осећа се претерана глад и храна се много пажљивије и стрпљивије бира.

Када физичка активност на почетку дана постане рутина тело ће да "научи" како треба да се понаша. Тако ћете увек да будете спремни за вежбање, јер ће то постати рефлекс.

За најбоље резулатате неопходне су кардио вежбе, оне које убрзавају рад срца, а то су трчање у природи, на покретној траци, прескакање конопца...

Трчање у природи

Ако нисте у форми, ево распореда вежбања како би организам полако и сигурно стекао кондицију.

Понедељак: почети са минутом спорог трчања. Наставити са два минута ходања. Поновити три пута. Укупно девет минута спорта.

Среда: минут спорог трачања, 12 минута ходања, поновити четири пута. Укупно - 12 минута.

Петак: минут спорог трчања и два минута ходања, поновите пет пута. Укупно - 15 минута.

Субота: одмор

Недеља: поновите вежбу од петка шест пута. Укупно - 18 минута.

Овим темпом вежбајте од три до четири недеље, па постепено повећавајте да време активности достигне бар 45 минута.

Покретна трака

Одлична је за обликовање мишића ногу и седалног дела. Ангажује мишиће ногу, стомака, доњег дела леђа. Могу да је користе и рекреативци и спортисти. Ако желите да смршате, требало би да на траци проводите од 30 до 60 минута три до пет дана недељно.

Прескакање конопца

За 30 минута можете да сагорите чак 330 калорија. У почетку скачите до два минута без паузе, па се кратко одморите тако што ћете ходати у месту. Кад се одморите наставите да прескачете конопац колико пута можете па опет ходајте у месту. Вежбајте овако по тридесет минута без седења или наслањања на зид. Током времена, постепено ће се повећавати време прескакања конопца, а смањивати време ходања.