ИНСТИТУТ за кардиоваскуларне болести "Дедиње" једини у региону ради операције на срцу без отварања грудне кости - ендоскопском хирургијом. То их чини једином установом у нашем окружењу која има стручњаке који су били спремни да прихвате светски тренд смањивања оперативне трауме у кардиохирургији.

Доцент др Иван Стојановић, начелник Клинике за кардиохирургију Инстутута "Дедиње", који је 2011. године извео прву ендоскоспку операцију на срцу у Србији, каже да се нада да ће и остали домаћи центри убрзо увести у праску ову врсту операција.

- Опоравак након ендоскопске операције на срцу је знатно бржи - каже др Стојановић. - Смањена траума носи мање бола и мањи губитак крви. Пацијенти оперисани овом методом напуштају болницу најчешће четвртог дана након операције, а у року од две недеље се враћају свакодневним активностима.

У савременој кардиохирургији све чешће се грудна кост више не отвара целом дужином, већ се само делимично сече, чиме се прави знатно мањи рез и траума.

- Код ендоскопске кардиохирургије уопште нема сечења грудне кости, већ се срцу приступа кроз међуребарни простор са десне стране грудног коша, кроз рез од свега пет до шест сантиметара - каже наш саговорник. - Цела процедура се изводи помоћу видео-камере - ендоскопа, тако да хирург користећи посебно дизајниране инструменте, оперише срце гледајући у монитор.

Поред минималне трауме, како објашњава др Стојановић, хирургу је основни циљ током ове процедуре да се митрални (леви) залитак реконструише, а не да се замени. Поправка односно реконструкција митралног залистка ради се без уградње вештачког материјала, а то значи и да пацијент не мора доживотно да пије лекове против згрушавања крви.

- Комбинација ендоскопске хирургије уз реконструкцију залистка је добитна комбинација која пацијенту, уколико се оперише на време, обезбеђује комфор као да никад није ни боловао од срца - каже наш саговорник.

Осим митралног залистка, ендоскопски се оперише и трикуспидни залистак, атријални септални дефект, као и једноставне урођене срчане мане и поједини тумори срца. По потреби, овим приступом се изводе и замене залистака.

За ову врсту интервенције не постоји посебна листа чекања, а пацијенти долазе на ред за интервенцију у просеку за годину дана у зависности од здравственог стања.


БАЈПАС

Доцент Стојановић каже да се у извесним случајевима ендоскопским приступом може урадити и бајпас на срцу, углавном када треба урадити минимална премошћавања.