Запослени се данас суочавају са стресом много више него раније, а главни узроци стреса на радном месту су оптерећеност обимом, роковима и циљевима посла, међуљудски односи и усклађивање приватног и пословног живота, речено је синоћ на трибини "На кафици с психологом - стрес на послу" у организацији Хемофарм фондације и Института за психологију.

Психолог и психотерапеут у КБЦ "Драгиша Мишовић - Дедиње" Владимир Боровница указао је да је притисак на радном месту једна од најактуелнијих тема у савременом свету и да се запослени данас боре с великом количином тзв. умереног стреса.

"Није реч о екстремном стресу, јер је мали број оних који су на послу животно угрожени, али је већина све време под одређеним притиском, то је умерени стрес који је хроничан и најштетнији за здравље", објаснио је Боровница.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Stres na poslu

Како је рекао, запослени су под сталним притиском због количине посла, рокова, неизвесности, постављених циљева, али и због међуљудских односа и мањка времена, односно немогућности да балансирају између приватног и пословног живота.

Говорећи о симптомима стреса, Боровница наводи да се код запослених испољавају на различите начине, од емоционалног незадовољства, узнемирености, напетости, беса и тензије до телесних симптома као што су главобоља, знојави дланови, притисак у грудима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Stres na poslu ugrožava zdravlje

"А ако стрес предуго траје, то доводи и до угрожавања здравља", напомиње Боровница, који сматра да компаније могу на разне начине да смање стрес код запослених.

"Почев од адекватне оптерећености запосленог и јасније дефинисаних улога на радном месту до пружања могућности да се запослени развијају и да балансирају између приватног и пословног живота", наводи Боровница.

Он додаје да запослени имају широк избор антистрес метода којима могу да се боре против стреса.

"Спорт је једна од најбољих антистрес метода, затим развијање добрих социјалних односа, до тога да треба да имамо јасан циљ пред собом зашто се боримо са свим тим изазовима на послу", саветује Боровница.

Психолог и сениор директор људских ресурса компаније "Хемофарм" Марина Митић Јекић рекла је да је циљ пројекта "На кафици с психологом" подизање свести о важности менталног здравља.

Приметила је да се запослени данас суочавају са стресом много више него раније, а према њеном мишљењу, разлози за то су многоструки.

"Постали смо потрошачко друштво, што намеће додатни стрес који није директно повезан с послом, али сигурно је да генерише стрес. Компаније се све више одлучују за пројекте који подразумевају извесне оптимизације и 'даунсајзинге', а чак и када се одлуче за развојне пројекте, то подразумева много притисака на послу. Све то доприноси повећању стреса", сматра Митић Јекићева.

Како каже, запослени често немају прилике да сазнају и науче о томе како да се носе са стресом због чега би компаније требало да развијају културу у којој је потпуно нормално отворено говорити о том проблему.

"О стресу треба разговарати и с надређенима и с колегама, а компаније треба да развијају културу у којој је нормално учити о техникама превазилажења стреса. Код нас се, за разлику од западних земаља, не придаје довољно пажње томе, а мислим да ћемо морати и као друштво и као компаније да се заједнички боримо против све већег стреса на послу", навела је Митић Јекићева.

Новинарка и ПР менаџер Ургентног центра Јована Ухрин рекла је да је због посла којим се бави изгубила појам о томе шта значи проводити време без стреса, а као антистрес методу препоручила је брзо ходање.

"Ходам и до пет километара, са или без музике, и за то време размишљам, то је најбољи начин да се ослободите стреса. Као и тренуци с дететом с којим због посла не проводим времена колико бих желела, што, такође, ствара стрес", каже Ухринова.