ПРЕВИШЕ хране пуне холестерола, за само неколико дана може да оптерети јетру и жучне путеве. Због тога је правилан дијетални режим, који укључује довољан број калорија и добар однос основних хранљивих састојака, основна препорука за пацијенте који пате од акутног запаљења јетре.

Код акутне упале јетре неколико дана се примењује строга, такозвана чајна дијета, када можете да пијете само чајеве и једете компоте. Након смиривања симптома, спроводи се заштитна дијета. Највише калорија требало би узимати из угљених хидрата, којима су богате житарице, воће, поврће и мед, док су препоручени извор беланчевина немасно месо, посни свежи сир, обрано млеко и риба.

Поврће и воће се може јести сирово или кувано, док се салата припрема са неколико капи маслиновог уља и лимуновим соком. Количину масти потребно је смањити на од 40 до 60 грама дневно, а најбоље је користити биљне масноће. Није препоручљиво јести јела са запршком, јела са роштиља и пржену храна.

За доручак је потребно појести три кашике зобених пахуљица са сувим воћем, банану, кашичицу меда од кестена, уз додатак немасног јогурта. За јутарњи међуоброк узимте два интегрална кекса, а за поподневни ферментирани млечни производ са пробиотицима и шаку сувог грожђа.

ПРВИ ДАН

Ручак: рижото са грашком и шаргарепом 100 г, зелена салата, шака лешника, зелени чај

Вечера: ћуретина на жару 80 г, салата од дивљег коморача с белим луком 80 г, хлеб са семенкама, колач од јогурта са циметом и ђумбиром, чај од коприве

ДРУГИ ДАН

Ручак: тестенина са грашком и шаргарепом 100 г, зелена салата 100 г, јабука, чаша сока од ананаса

Вечера: барена телетина 50 г и барени кромпир за салату 100 г, ражани хлеб, чај од коприве

ТРЕЋИ ДАН

Ручак: пилећа супа са пиринчем 100 г, салата са целером, јабуком, орасима и јогуртом 150 г, пита са јабуком, зелени чај

Вечера: риба на жару 100 г, барени кромпир с блитвом 150 г, поморанџа, чај од јабуке са циметом

ЧЕТВРТИ ДАН

Ручак: салата с пиринчем, ћуретином и ананасом (200 г), шака сушених шљива, чаша минералне воде

Вечера: посна телетина на жару (100 г), зелена салата (70 г), банане у сирупу од багремовог меда са бадемима

ПЕТИ ДАН

Ручак: печурке на жару с белим луком 100 г, салата од краставаца и киселог млека 100 г, чаша сока од поморанџе

Вечера: риба печена у рерни 150 г, барени кромпир 100 г, интегрални хлеб, шака ораха, чај од менте