Толико пута поновљен савет лекара да терапију антибиотицима треба испити до краја, а не прекинути после првих знакова опоравка, погрешан је, тврди група британских научника. Пацијентима се до сада саветовало да не прекидају са узимањем ове врсте лекова одмах чим се симптоми ублаже, јер би то могло да доведе до мутација бактерија и до њихове отпорности на медикамент.

Анализа објављена у „Британском медицинском журналу” не само да тврди да за такву тезу нема доказа већ сматра да продужено узимање антибиотика (дуже од три до пет дана) повећава ризик да се створи отпорност на лек. Без обзира на овакав закључак, ови лекари наводе да постоје болести, попут туберкулозе, где бактерије могу постати отпорне уколико се медикаменти не узимају довољно дуго. Али, додају они, бројне бактерије (на пример, ешерихија коли или стафилококе) налазе се на рукама свих људи и не изазивају никакву штету. Болест настаје само уколико доспеју у крвоток и органе за варење. Што су дуже у том случају изложене деловању антибиотика, то је већа вероватноћа да се развије отпорност, наглашавају ови лекари.

Према њиховом мишљењу, није било довољно истраживања о томе колико би идеално требало да траје лечење антибиотицима. У болницама пацијенти могу да се подвргну тестовима да се види када треба престати са лековима, али у кућним условима такве провере нису изводљиве и због тога им треба рећи да прекину третман чим се осете боље. Такав савет потпуно је опречан препоруци Светске здравствене организације и, како сматра Британски краљевски колеџ лекара породичне медицине, може да изазове забуну код људи. То професионално удружење саветује да би пацијенти требало да поступају према упутству својих лекара, јер једна студија није довољна да би се њени налази одмах уважили. Побољшање стања не значи да је инфекција потпуно искорењена, подсећају лекари тог удружења, преноси „Гардијан”.

Смањење употребе антибиотика кључно је у борби против растуће отпорности на ту врсту лекова.

(Политика.рс)