ВЕЖБАЊЕ, трчање и бављење спортом у неким случајевима може да буде узрок јаке алергијске реакције и анафилаксе, која настаје током већег физичког напора. Хипертензија, копривњача, главобоље и грчеви у стомаку типични су симтоми, али често остају непрепознати јер се мешају са другим врстама алергије, као што су оне на полен, коров или прашину.

Свака већа физичка активност делује на ендокрине функције, нервни и имунолошки систем и активира неколико сложених механизама, објашњава, за "Новости", др Ђорђе Батинић, специјалиста медицине спорта из Завода за спорт и медицину спорта Србије:

- Код неких особа, астма и сужење бронхија могу да настану током спортских активности и да буду изазвани физичким напором. То се посебно односи на спортове попут пливања, трчања, бициклизма и зимских спортова.

Доктор Батинић каже да се анафилакса, која настаје као резултат физичког напора, препознаје по црвеним печатима величине од 10 до 15 милиметара, праћеним гушењем и отежаним дисањем, хипертензијом, отоком грла и главобољама које трају данима.

- Осим тога, уртикарија је облик алергијске реакције коју карактерише неједнако црвенило и осип коже, који се развија од два до 30 минута после почетка активности. Осип и свраб углавном почињу у горњим деловима грудног коша и на врату, након чега се проширују на друге делове тела - објашњава наш саговорник.

Због свега тога, саветује наш саговорник, пре него што се започне са рекреативним активностима, потребно је урадити неопходне анализе и обавити превентивни преглед, који ће показати како наш организам реагује на напор. Свако погоршање дисања или појава нових симптома указује на то да је неопходно прекинути са било каквим обликом активности и ургентно се јавити лекару на додатно испитивање.

- Када се у контролисаним условима потврди да су тегобе изазване физичким напором, терапија која се користи подразумева инхалацијске бета 2 агонисте. Физичка активност мора да буде умереног интензитета, без обзира на одабрану активност, како би контрола скокова адреналина била прецизнија. Осим тога, саветује се и адекватно загревање које треба да траје минимум од 10 до 15 минута и вежбе истезања - каже др Батинић.


АДРЕНАЛИН

СВАКА физичка активност праћена је скоком адреналина, током којег може да дође до одређених физиолошких или патолошких реакција.

- Ако постоје тегобе током физичке активности, преглед и спирометрија могу да буду изузетно корисни у процени функције плућних параметара. Негативна реакција на скок адреналина може да доведе до напада панике и промене расположења - каже др Батинић.