ЦИМЕТ није само један од најароматичнијих зачина, већ и један од најлековитијих. Његово најпознатије дејство је да регулише ниво шећера у крви, па свима који пате од поремећаја нивоа глукозе саветује се да у исхрани користе што више цимета.

Истраживања су показала и да је цимет ефикасан у сузбијању инфекције узроковане кандидом. Млевени цимет, уље као и чај од цимета, ефикасни су и у неутралисању стомачних проблема. Нарочито помажу у случају надутости и против грчева.

Цимет се саветује и за превенцију остеопорозе и артритиса, јер обилује манганом. Овај минерал помаже у изградњи костију, крви и везивних ткива у телу.

Јела зачињена циметом штите здравље мозга и побољшавају концентрацију. С обзиром на то да има јака антиоксидативна својства, он помаже регенерацију ћелија и ослобађа организам штетних слободних радикала.

Ова зачинска биљка делује превентивно на појаву срчаних обољења, јер смањује ниво триглицерида и холестерола у крви.

Уље цимета се често користи у производњи жвакаћих гума, бомбона за освежавање даха, течности за испирање уста и зубних паста. То је пре свега због јаког антибактеријског дејства.

Чај од цимета или чај с додатком цимета повољно утиче на тегобе изазване прехладом или упалом грла, а може да ублажи и кашаљ. Исто важи и ако вас мучи мигрена или обична главобоља.

РЕЦЕПТ

У шољу кључале воде додајте кашичицу цимета. Оставите да одстоји 15 минута. Процедите кроз густу цедиљку или ланену крпу. По жељи додајте лимун и мед.