ТЕГОБЕ због којих се одлази у болницу могу потпуно да падну у други план због дуготрајне и болне уринарне инфекције. Процењује се да 40 одсто свих болничких инфекција чине управо запаљења мокраћног система, а највећи број њих настаје због катетеризације. Да би се спречиле последице ношења катетера уролог Александар Јаничић из Клиничког центра Србије указује на најзначајније мере превенције:

- Битно је да пацијент попије до литар и по течности на дан и да приликом стављања катетера буду стерилни услови. Такође, неопходна је редовна замена катетера, а његову промену требало би да обавља лекар или патронажна сестра сваке две до три недеље. Једном до два пута дневно важно је да се катетер испере раствором борне киселине или физиолошким раствором. Кеса са урином би требало да се празни када је пуна до две трећине, а важно је да буде окачена о кревет, никако да не буде на поду. Приликом њене замене, место на којем се спаја са катетером мора да се очисти алкохолом.

Доктор Јаничић објашњава да осим уринарне инфекције, последица катетеризације може да буде и појавапеска или камен у бубрегу или мокраћној бешици.

- Још већи проблем је када дође до оштећења слузокоже мокраћног канала, јер долази до продора бактерија из урина у крв, што доводи до "катетерске грознице", па чак и до настанка уросепсе - каже др Јаничић.

Према речима нашег саговорника, од значаја за спречавање уринарне инфекције може да буде и превентивна употреба антибиотика, али лекари немају усаглашен став о врсти, количини и времену примене ових лекова пре стављања катетера.

КОНДОМ ЗА НЕПОКРЕТНЕ НЕПОКРЕТНЕ особе такође морају да носе катетер, што их сврстава у ризичну групу. Доктор Јаничић каже да је код оваквих пацијената боље решење "кондом катетер", који се користи по потреби, јер се знатно смањује могућност настанка инфекције.

- Засад само пацијенти код којих су нађене бактерије у мокраћи морају превентивно да пију антибиотик пре него што дођу на болничко лечење - каже др Јаничић.

Наш саговорник додаје и да би било идеално да се уринарни катетер уклони што је могуће пре. Најбоље је током пет дана од увођења, јер учесталост појаве бактерија услед катетера током два до десет дана је 26 одсто, а након месец дана је готово 100 одсто.

Жене су у 50 одсто већем ризику од добијања инфекција уринарног тракта у односу на мушкарце. Разлог је у анатомији мокраћног канала који је код жена краћи три до четири пута. Осим тога, код жена је много мања удаљеност између мокраћног канала и бешике, па је бактеријама лакше да дођу до погодног места за размножавање.

- У посебном су ризику старији пацијенти, као и они са слабим имунитетом, односно они код којих се спроводи имуносупресивна терапија - каже др Јаничић. - Такође, пацијенти са системским обољењима, као што је дијабетес, сматрају се веома ризичним и подложним за настанак уринарне инфекције приликом уринарне катетеризације.