ТИШТЕЊЕ у пределу простате, нелагодност и осећај хладноће у полним органима, само су неки од симтома хроничног простатитиса, односно бактеријске упале простате, која се најчешђе развија после нелеченог акутног запаљења ове мушке жлезде. Врућа купка, аналгетици и одређене намирнице могу да буду од користи оболелима, тако што ће допринети опуштању мишића и смањењу грчева. Бундевине семенке, рецимо, познате су као природни лек, а за овај ефекат задужен је цинк којим ове семенке обилују у великој количини.

Око 100 милиграма кверцетина дневно има противупално и антиоксидативно дејство, које ублажава симптоме код хроничног простатитиса. Добри извори кверцетина су свеже воће и поврће, цитруси, јабуке, грожђе, лук, першун, биљни чајеви, домаће црвено вино, маслиново уље и црвене бобице. Селен такође доприноси здрављу простате, а његов најбољи извор је бразилски орах. Витамини А, Е и лецитин су такође препоручљиви. Омега - 3 здраве масноћеиз рибљегили ланеног уља помажу код упала простате и делују на побољшање целокупног имунитета.

Медикаментно лечење хроничног простатитиса подразумева најпре откривање узрочника запаљења, који могу да буду "скривени" дубоко у ткиву простате. Уролози кажу да негативна уринокултура не значи да инфекције нема, због чега се морају урадити специфичне дијагностичке методе и лабораторијске анализе. Лечење може да буде тешко и дуготрајно, због тога што у хронично запаљено ткиво простате антибиотици тешко продиру, наводе лекари за ову област медицине. Избор антибиотика зависи од узрочника и може да се спроводи и до три месеца, уз контролу уролога.

Алфа блокатори служе да би опустили мишиће бешике и олакшали проток урина. Они се прописују када је главни симптом хроничног простатитиса тешко уринирање. Избор алфа блокатора за употребу може да зависи од нежељених ефеката који могу да уследе. Неселективни блокатори алфа морају се пажљиво користити јер могу превише снижавати крвни притисак.

Хронични простатитис, упозоравају уролози, често настаје после нелеченог акутног запаљења простате. Најчешћи изазивачи су бактерије ешерихија коли у псеудомонас, док су симптоми најчешће веома благи. Уколико постоји бол, он није јак, већ туп, непријатан и психички иритирајући. Крв у мокраћи или сперми појављује се само у ретким случајевима, док потенцијаможе да буде ослабљена у већој или мањој мери.


ЗАПАЉЕЊЕ

НАЈЧЕШЋА и најважнија компликација код хроничног простатитиса је инфекција уринарног тракта, која се, како кажу уролози, правом терапијом може излечити, али се најчешће поново јавља. Неретко долази и до запаљења семених кесица, епидидимиса или тестиса, док се у простати могу створити каменци (простатолити).