ОВОГ лета било је мање појединачних случајева тровања храном, а више заражених у колективним епидемијама у породицама, вртићима и пословном колективу, него што је био случај претходне две године. Тако се може закључити из података Градског завода за јавно здравље у Београду, где су од јуна до августа ове године пријављена 73 случаја појединачног тровања и две колективне епидемије стафилококног тровања, са укупно 68 оболелих.

Тровања храном у највећем броју случајева дешава се због покварених намирница које су заражене бактеријама из групе салмонела или стафилокок.

- Код појединачних пријава тровања не наводи се намирница која је изазвала проблем, због чега не постоји податак која храна је била "најризичнија" овог лета. Када је реч о епидемијама у вртићима или пословним колективима, ретко се проузроковач докаже у сачуваној намирници, ако се намирнице уопште и сачувају ради лабораторијских анализа - каже за "Новости" др Ивана Беговић Лазаревић из Завода за јавно здравље у Београду.

Јаја, млечни производи, месо и риба су на врху листе намирница које стручњаци сматрају најризичнијим током врућина. Осим намирница које су познате као кварљиве, проблем може да настане због конзумирања коштуњавог или другог воћа. Када није добро опрано, а третирано је пестицидима, може да дође до хемијског тровања.

- До хемијског тровања најчешће долази након конзумирања отровних печурака, неопраног воћа или поврћа са остацима пестицида. Када говоримо о вирусним гастроентероколитисима, то нису тровања храном већ је реч о такозваним заразним проливима - објашњава др Беговић Лазаревић.

Блажи симптоми манифестују се грчевима у стомаку и мањим бројем ретких столица. У том случају неопходна је надокнада изгубљене течности, дијетални режим исхране до нормализовања цревне флоре, пробиотици и одмор. Уколико постоји мучнина, повраћање и јаки грчеви у стомаку, значи да је наступило тешко тровање и да је неопходно пружање лекарске помоћи.

- Када постоје озбиљније тегобе, 10, 20 или више водених столица дневно, повишена телесна температура, главобоља, малаксалост, дехидратација и електролитни дисбаланс, значи да је потребно хитно обраћање лекару - каже др Лазаревић.


РИЗИЧНА СЛАВЉА

НАЈЧЕШЋИ случајеви тровања ове године су били породичне епидемије, епидемије међу гостима на прославама или другим окупљањима.

- Понекад се епидемије јављају у фирмама са колективном исхраном запослених или дечјим вртићима. Треба напоменути да је стваран број тровања храном свакако већи од оног који се званично региструје, јер се оболеле особе са блажом клиничком сликом и не јављају лекару, тако да остану неевидентиране - каже др Беоговић Лазаревић.