Више од 1,4 милијарде одраслих људи широм света има повишен ризик од обољења због недовољне физичке активности, наводи се у новом извештају Светске здравствене организације (СЗО).

Како се наводи, већ 15 година нема побољшања у нивоу физичке активности мушкараца и жена, пренео је ''Дојче веле''. У 2016, више од четвртине одраслих људи широм света није довољно вежбало, пише у студији објављеној у часопису ''Lancet Global Health Journal''.

Препоручено трајање умерене физичке активности је 150 минута недељно. Током 2016, око 32 одсто жена и 23 одсто мушкараца није достигло тај циљ.

Тиме је четвртина светске популације одраслих дошла у опасност од дијабетеса типа два, кардиоваскуларних болести, деменције и рака.

У истраживању је учествовало око 1,9 милиона људи из 169 земаља. Људи су одговарали на питања о активностима на послу, код куће, у време доколице и у саобраћају.

Истраживање је спроведено у периоду од 2001. до 2016. и показало је да је неактивност двоструко већа у богатијим него у сиромашним земљама.