ИАКО је данашње друштво као императив поставило мишићавог и снажног мушкарца, чињеница је да, с годинама, неке навике треба мењати. Стручњаци сматрају да су телу, у одређеном животном добу, потребне различите вежбе како би остало здраво и поштеђено разних тегоба.

"Већина мушкараца верује да треба да запињу као бодибилдери", истиче фитнес тренер Алистер Хопер. "То има предности, али постоје и негативне стране свакодневног дизања тешких терета. Због тога, најбољи савет који могу да дам мушкарцима јесте да слушају своје тело."

А фитнес експерт Кетлин Тротер додаје да, са годинама, треба да се фокусирамо на вежбе после којих ћемо се осећати добро.

"Веома је важно да водите рачуна о флексибилности. У двадесетим је лако дизати претешке тегове, али у тридесетим и четрдесетим морате да рачунате на хроничне повреде, јер тело више није еластично", каже Тротерова.

Отуда предлаже вежбе за одређени животни период, уз напомену да то треба да буде само полазна основа уз помоћ које ће сваки појединац пронаћи шта је за њега најбоље.

ДВАДЕСЕТЕ

Младићима није проблем да пронађу идеалне вежбе за себе, већ да открију шта је то што највише воле да раде. Тротерова саветује да обавезно одете у теретану и испробате различите програме.

У двадесетим је добро да се усредсредите на вежбе снаге. Тротерова предлаже дизање тегова, склекове, кардио-програм, трбушњаке...

ТРИДЕСЕТЕ

Већ почињу промене. Мушкарци су више посвећени послу и породици и тешко им је да пронађу време за вежбање.

"Када сам доспео у касне тридесете променио сам многе навике у односу на то када сам био 20-годишњак. И даље тренирам шест пута недељно, али сам више усредсређен на технике вежбања и истезање. Такође, више не дижем оне тежине којима сам се хвалио као младић", искрен је Хопер.

У овим годинама важно је да постепено напредујете, да ни у чему не пренагљујете, да јачате мускулатуру и да по сваку цену избегавате повреде. Ако се изненада сетите да сте некада одлично играли фудбал и једног поподнева одлучите да са другарима то и на делу потврдите, велике су шансе да ћете зарадити неко ишчашење.

Препорука - згибови, веслање у претклону дворучним тегом или неке друге вежбе добре су за доњи део леђа и правилно држање кичме.

ЧЕТРДЕСЕТЕ

Хопер подсећа да мушкарци с годинама губе ниво тестостерона и мишићну масу. "Тренинг отпорности може да успори тај процес, а и режим исхране је веома важан како бисте подигли ниво енергије и одржавали мишићну масу."

Фокусирајте се на мултидимензионалне вежбе, саветује Тротерова. "Немојте да радите само једну врсту чучњева, већ и оне са стране и померајте тело у свим правцима", предлаже Тротерова. "Мушкарци почињу да буду као роботи, у четрдесетим делују као да су прогутали мотку и не крећу се баш најбоље.

Препорука - такозвани хокејашки чучњеви са стране или било која друга вежба која је усмерена на централни део тела, може и било која варијанта чланка и подизања руку и ногу у клечећем положају.

50 +

Сада је акценат на умерености, макар то подразумевало само подизање једне ноге. "Босу лопта, односно полулопта (балансер) је одлична полазна тачка, или напросто крените само са подизањем ногу са пода", каже Тротерова.

Умереност је за мушкарце у овој групи важна из милион разлога, јер тако спречавате могућност да паднете, ишчашите се и слично. Препоручују се брже ходање и лаганије трчање.