ГОТОВО да нема особе која данас не поседује мобилни телефон. У тренду су, наравно, "паметни" телефони са невероватним могућностима, за које се корисници све више отимају. Постају доступни свакоме, јер их сервиси мобилне телефоније нуде на месечну отплату за динар са неограниченим бројем бесплатних минута и другим сличним погодностима. Евентуално зрачење са негативним последицама тек се, с времена на време, наговести. Уз образложење да је реч о готово занемарљивим дозама, тема зрачења бива брзо потиснута.

А да ли је баш ова цивилизацијска тековина нешкодљива чак и када се у коришћењу претерује, објашњава др Игор Радовановић, стручњак за телекомуникације. Са екипом домаћих стручњака у протекле две године укључен је у међународни тим који се бави, како каже, темом која је "већ прилично закаснила". У овај тим су укључени Британци, Холанђани, Словенци и други стручни познаваоци не само штетног деловања, већ и начина како да се оно предупреди.

- Ризици по здравље услед употребе мобилних телефона још нису у потпуности сагледани. Ову свеприсутну опасност која негативно утиче на квалитет живота треба храбро препознати, уместо да се стално гура под тепих. Треба да се објасни да је природа рада мобилног телефона да зрачи, као што то чине рендген, скенер, магнет, сунце. Суштина није у томе да је мобилни телефон опасност сам по себи, већ уколико је дуго активиран. С обзиром на пружене погодности он се данас просечно у току дана користи сат и по, при чему глава трпи највеће зрачење. Оно је, наравно, кумулативног карактера, што значи да последице у виду тумора могу да се јаве много касније.

* То може да се догоди уколико је телефон директно прислоњен руком на уво?

- Баш тако. Да би се избегао директан контакт главе и мобилног, пожељно је да се користе слушалице, а телефон држи у руци удаљен од тела. Међутим, у пракси се дешава да особе које говоре преко слушалица телефон не држе у руци, већ у џепу, што је, такође, погрешно. Јер, уколико се држи у џепу на грудима дугорочно штетно делује на срце, а ако стоји у доњим џеповима - на репродуктивне органе. Уосталом, да ово откриће није потпуно безазлено индиректно признају и сами произвођачи, саветујући да се не прича дуго, да се разговара преко звучника и да се телефон држи даље од тела! Као заштита корисницима се нуде специјалне футроле, за које су истраживања показала да одбијају зрачење до чак 98 одсто.

* Шта кажу званичне институције о опасностима зрачења мобилних телефона?

- Још пре седам година је Међународна агенција за истраживање канцера (IARC) радио-фреквенцијско зрачење мобилних телефона сврстала у такозвану групу 2B, што значи да је могуће канцероген за људе. Светска здравствена организација је такође мобилни телефон класификовала као "могуће канцероген". Наведена класификација истовремено значи и да су потребна даља истраживања. У том смислу доказано је да мобилни телефони највише зраче током разговора, при чему мозак апсорбује најмање половину зрачења које се емитује. С друге стране, уколико је само укључен а не користи се, већ се налази "у стању мировања", оријентационо на сваких 15 минута пошаље по један кратак сигнал најближој базној станици, која га региструје по посматраној локацији. То заправо значи да је тада зрачење занемарљиво.

* На шта још треба обратити пажњу приликом употребе?

- Врло је важно напоменути да се приликом позива неког броја сачека неколико секунди док се не успостави веза, па тек онда апарат прислонити на уво. Током разговора сваки мобилни телефон зрачи различите вредности радио-фреквенцијског зрачења у зависности од квалитета самог телефона, али и од положаја у односу на антене базних станица мобилне телефоније. Уколико су антене базних станица ближе, зрачење мобилних је мање и обрнуто. Током ноћи, када нам мобилни нису потребни, треба их ставити што даље од главе.

* Колико далеко?

- Појам безбедне удаљености, изражене бројкама, једноставно не постоји. У сваком случају, у спаваћем простору, а посебно у дечјем, из предострожности (јер наука још није дала своју последњу реч), треба да буде што мањи број електричних и електронских уређаја! Што се тиче деце, све више педијатара упозорава родитеље да малишанима ограниче време проведено уз мобилни и таблет и из других разлога, а не само због зрачења. С обзиром на то да коришћење "паметних" телефона не захтева никакву физичку активност осим рада прстију на тастатури, последице на организам су неповољне и на други начин. Изостају покрет, игра, шетња, активности веома битне за развој мишића и зглобова. Због физичке неактивности не подстиче се ни мозак на решавање проблема у кретању и повећавању способности учења и логичког повезивања. Показало се да деца која нису физички активна у школу крећу са смањеним способностима, што дугорочно утиче на писменост и напредак у образовању.

МАЊАК ПАЖЊЕ И ИМПУЛСИВНОСТ

Колико и на који начин се развија дечји мозак зависи од утицаја различитих надражаја из њихове околине. Код малишана се, иначе, брже развија нервни систем, а уколико је изложен лошим надражајима који се емитују из мобилних телефона, долази до веће брзине деобе нервних ћелија. Ако се изложеност лошим надражајима не прекине, повећава се ризик од штетних последица по здравље. Америчка истраживања су показала да игрице на дигиталним екранима утичу на предњи део коре великог мозга. Претерано излагање овим технологијама директно је повезано са проблемима поремећаја и мањка пажње, кашњењем у когнитивном развоју, које подразумева отежано учење, памћење, мањкавост способности мишљења и расуђивања, као и појачану импулсивност - упозорава наш саговорник.