ВРУЋИНА не мора нужно да вас натера да престанете са рекреативним активностима. Потребно је само мало више опреза и можете и лети да уживате у одржаваењу добре телесне форме. Да би тренинг и по великој врућини био здрав саветује се одабир вежби лаганијег интензитета, док би требало да се избегавају већи аеробни напори, као што су трчање и вожње бицикла.

Најбоље је ако вежбате у раним јутарњим сатима, јер тело се тако припрема за лакше обављање дневних активности у најтоплијем делу дана. Ако имате времена и могућности, добра идеја је да одете негде у шуму или већи парк, где је пријатније и има природног хлада.

Летњи тренинг подразумева и правилну исхрану која обилује поврћем, воћем, житарицама и протеинима.

Предлажемо вам неколико једноставних вежби. Пре њиховог извођења слободно можете да скратите загревање, јер тело је лети већ само по себи довољно загрејано.

Получучњеви

Раскорачни став, руке ставите иза леђа, а ноге благо савијте у коленима. Једна нога је мало испред друге. Ово је основни положај из ког треба да се раде получучњеви, у почетку три пута по 10, а затим се вежба понавља са другом избаченом ногом. Активност траје до два минута, а ефикасно ангажује мишиће ногу, стомака и задњице.

Звезда

Раскорачни став, стопала су у ширини кукова, руке су поред тела. Скочите увис ширећи руке и ноге. Кад се дочекујете на земљи, колена треба да буду благо савијена, а руке и ноге скупљене. Скачите у почетку 30 секунди, па постепено повећавајте време вежбања.

Издржај

Код вежби које подразумевају издражај нису потребна понављања јер се ефекат постиже "издржавањем" сопствене телесне тежине. Основни положај у овој вежби је као за склек. Стопала су спојена и ослоњена на прсте, а тежину пребаците на подлактице. Лактови и рамена морају да буду у равни. Леђа су права, кичма не сме да се извија у лук. Код издржаја је најважније да тело буде потпуно равно. Стегните трбушне мишиће и останите у овом положају 30 секунди за почетак. Издржај радите сваког дана, повећавајући време за 10 до 15 секунди.

Кукови

Лезите на леђа, колена су савијена, а стопала и дланови на поду. Затегните мишиће задњице и стомака. Подигните кукове тако да тело од рамена до колена буде потпуно равно. Савијте десну ногу и примакните је прсима. Исправите ногу, али стопало мора да буде испружено. Понављајте вежбу мењујући стране 60 секунди.