ОДГОВАРАЈУЋА врста угљених хидрата обезбеђује дуготрајну енергију током дана и бројне друге предности по здравље. Црни хлеб, од 100 одсто пшенице од целог зрна, садржи здраве угљене хидрате који се спорије варе и дају осећај ситости.

Бројне студије су показале да угљени хидрати у житарицама од целог зрна могу да смање ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса типа 2, високог крвног притиска, рака дебелог црева, шлога и гојазности.

Најбоље је да једете барем три порције житарица од целог зрна дневно, али и само једна порција на дан и даље може да умањи ризик од хроничних болести.

Дужи живот

Истраживачи са Медицинског факултета Харвард су установили везу између исхране богате житарицама од целог зрна и ризика од смрти. Испитали су више од 100.000 људи и открили да житарице од целог зрна смањују укупни ризик од превремене смрти за пет одсто, а ризик од превремене смрти услед кардиоваскуларних болести за девет одсто.

Боље расположење

Према писању часописа Psychology Today, угљени хидрати повећавају ниво неуротрансмитера сератонина, одговорног за добро расположење у мозгу, што побољшава расположење и смањује жељу за нездравим грицкалицама, као што су слаткиши. Предност је двострука, смањићете ниво стреса и напетости, али и обим струка.

Витка линија

Влакна се шире да би попунила желудац, што значи да ћете се брже заситити и унети мање калорија по оброку. А пошто су у питању сложени угљени хидрати, пшеница од целог зрна се вари спорије, услед чега сте сити дуго након јела. Осим тога, влакна спречавају нагли скок и пад шећера у крви током дана, тако да нећете посезати за чоколадицом усред поподнева да бисте унели потребан шећер.

Добро варење

Угљени хидрати из житарица од целог зрна чувају пробавни систем и омогућавају редовно елиминисање непотребних материја. Упркос томе, недавна студија објављена у часопису Nutrition Researchпоказује да 92 одсто одраслих особа у САД не уноси довољно влакана свакога дана. Унос житарица од целог зрна може да буде од пресудног значаја за конзумирање препоручене дозе од 28 грама влакана дневно, што спречава констипацију.

Лепа кожа и коса

Иако нико не би рекао да лепота почиње од хлеба, истина је да хлеб од целог зрна житарица садржи пуно витамина Б и протеина, што може да смањи број година вашој кожи и коси.