Рано уочавање симптома може да буде пресудно код превенције или умањивања последица срчаног удара.

Код инфаркта долази до оштећења мишића срца и настаје трајан ожиљак на органу. Тај део срца може да постане електрички нестабилан и да произведе аритмију која може да угрози живот. Зато је важно да на време уочимо претеће знакове срчаног удара да би га спречили или умањили и спасили зивот. Већина људи који су доживели инфаркт имали су симптоме и до месец дана пре тога, али нису повезали шта им тело поручује. Мушкарци су склонији боловима у грудима, а жене тешкоћама у дисању.

Обратите пажњу на ових шест знакова који се могу појавити и месец дана прије срчаног удара:

1. Умор

Ако се артерије сузе, срце прима мање крви него што је навикло због чега ради пуно теже, па је то разлог за умор и поспаност.

2. Кратак дах

Ако срце добија мање крви то значи да ће плућа добијати мање кисеоника него што је нормално. Ако имате проблема с дисањем, што пре посетите лекара јер то може да значи да се приближава време срчаног удара.

3. Слабост

Ако осећате слабост, то је зато што одједном артерије постану уске и не допуштају крви да циркулише исправно.

4. Вртоглавица и знојење

Слаба циркулација је кривац што је проток крви у мозгу ограничен, а то је врло опасно. У таквој ситуацији осетићете вртоглавицу и збуњеност, које не смете игнорисати.

5. Притисак у грудима

Ако имате ране симптоме срчаног удара вероватно ћете осетити и немир у грудима, бол или повишен притисак. То ће бити све чешће како се ближи срчани удар .

6. Симптоми грипа

Ако се осећате као да одједном имате симптоме грипа или прехладе, могло би да се ради о најави срчаног удара у блиској будућности. Многу људи који су то преживели касније су рекли да су неколико дана пре имали такве симптоме, рецимо кашаљ или грозницу.