КАДА тромб из дубоких вена, најчешће ногу или карлице, запуши плућну артеријску циркулацију, пацијент је животно угрожен: дисање је отежано, има болове у грудима а могуће је и да искашљава крв. Мада ређе, могу да буду присутни и низак притисак и стање шока, а код одређеног броја људи плућна тромбоемболија је потпуно асимптоматска. Према подацима везаним за глобалну учесталост ове болести, плућна тромбоемболија је на високом трећем месту међу кардиоваскуларним болестима са годишњом инциденцом од 100 до 200 новооболелих на 100.000 људи.

Докторка Сања Димић Јањић, специјалиста интерне медицине - пулмолог Клиничког центра Србије, каже да до тромбозе плућних артерија најчешће долази услед операције, повреде, али и трудноће и примене контрацептивне или неке друге хормонске терапије:

- Плућна тромбоемболија је могућа у одсуству наведених фактора ризика, јер до овог застоја у протоку крви долази и због прелома доњих екстремитета, замене зглоба и повреда кичмене мождине. Малигнитети су, такође, доказани фактори ризика за тромбозу, а ризик варира и од типа карцинома. Хематолошки малигнитети, карциноми плућа, гастроинтестинални карциноми, карцином панкреаса и мозга доносе највећи ризик.

Наша саговорница објашњава и да пушење, гојазност, повишен холестерол, хипертензија и шећерна болест повећавају ризик од плућне тромбоемболије, као што је то случај и са инфарктом и шлогом.

- Плућна тромбоемболија лечи се ургентно тромболитичком терапијом која обнавља плућни крвоток, директним разлагањем тромба и брзим смањивањем притиска у плућној артерији, уз истовремено побољшање функције десне срчане коморе - објашњава др Сања Димић Јањић.- Код одређеног броја угрожених пацијената плућна тромбоемболија се лечи и хируршки.


ВИСОКА СМРТНОСТ

ПЛУЋНА тромбоемболија је водећи узрок смртности и хоспитализација у Европи. Од укупног броја погођених овим стањем 34 одсто напрасно умре, а статистика се значајно мења и доста је повољнија када се болест на време открије и лечи тако да изненада премине седам одсто правовремено дијагностикованих пацијената.