ЛЕТ авионом, роњење као и скакање у воду могу тотално да заглуве због промене притиска ваздуха у ушима у односу на спољну средину. У већини случајева опоравак од овог стања је спонтан и брз, али може да доведе и до пуцања бубне опне.

Докторка Светлана Ваљаревић, оториноларинголог Клиничко-болничког центра "Земун", каже да се заглушеност услед варијације притиска у средњем уху може правазићи ако се током лета или при роњењу придржавамо одређених правила:

- Ако вам се заглуше уши, затворите уста, а руком и нос, и форсирајте издисај. То може да помогне да се уши "отчепе" и понекада се чује и карактеристично пуцкетање које указује да ваздух "отвара" Еустахијеве тубе. Такође помаже техника која подразумева гутање док је нос затворен, а могу да се комбинују гутање и форсирани издисај.

Постоје и варијације описаних маневара са померањем доње вилице наниже и напред, као и са покретима мишића ждрела као да се изговарају задњонепчани сугласници - К, Г, Х. Истезање врата током спуштања авиона помаже лакшем отварању туба, а код скокова у воду и роњења, саветује се спуштање са ногама истуреним напред. Жвакање жвакаће гуме пре зарона, али и током лета авионом, такође, помаже у изједначавању притисака.

С обзиром на то да је роњење најзахтевније јер се особа налази у води, у случају да се осети велики притисак или благ бол, др Ваљаревић саветује да се ронилац врати на мању дубину, док поново не изједначи притисак, па онда да настави са зароном.

ОПОРАВАК ОСЕЋАЈ наглувости и да особа чује свој глас јаче него уобичајено, могу да потрају и по неколико дана. Понекад се јављају и зујање у ушима и вртоглавица. У овим ситуацијама неопходна је пауза од летења или роњења док се ухо потпуно не опорави.

- Јак и оштар бол у једном или оба уха представља сигнал да се престане за спуштањем у веће дубине - каже др Ваљаревић.

- Упале горњих респираторних путева, као и активна алергијска стања са отежаним дисањем на нос представљају контраиндикацију када је роњење у питању, а не саветује се ни летење авионом. Ако не постоји могућност да се одложи лет препорука је да се током њега користе капи за отпушавање носа.

Ако стање заглушености потраје, објашењава наша саговорница, долази до изливања течности из крвних судова слузнице, а потом и изливања крви у бубну дупљу. Уколико је разлика притисака изразито висока или настаје нагло, може доћи до пуцања бубне опне.

ОПНА ЗАРАСТА МЕСЕЦИМА

У случају пуцања бубне опне, могуће је и крварење из ува. Уколико је бубна опна перфорирала након баротрауме, процес зарастања може да потраје и неколико месеци. Некада је потребна и операција уколико бубна опна не зарасте.