Дебељушкасте даме са упадљивијим стомаком имају јаче кости у односу на припаднице нежнијег пола код којих је тај део тела савршено заобљен. Међутим, ово правило не важи за мушкарце, открили су аустралијски истраживачи са Института за медицинска истраживања "Гарван" у Сиднеју, након истраживања којим је обухваћено више од 1.000 заобљених мушкараца и жена старијих од 50 година.

Они тврде да равномерно угојене жене, чак и са претераним килограмима, имају најмању шансу да доживе прелом. За ово откриће постоји двоструко објашњење. По једном, разлог за снажне кости крије се у томе што оне јачају ношењем масивнијег тела у дужем временском периоду.

Друго, много прихватљивије објашњење је да жене које таложе сало око струка имају виши ниво естрогена, хормона који утиче на квалитет костију. Ово је уједно и одговор зашто је на свету све више гојазних људи, а све мање прелома.

Стручњаци, ипак, упозоравају жене да сувишно сало у пределу струка чува кости, али гојазност ни у ком случају није добра за опште здравље. Истичу и да највећу корист имају жене са вишком килограма, али које нису гојазне. Сматрају, такође, да је неколико килограма више генерално добро за здравље.