Да ли знате да се наше биолошко старење, препознатљиво најпре по кожи, не подудара са старењем других органа. Неки органи у тај процес улазе веома рано, док су други успоренији, установили су француски истраживачи.

* Плућа почињу да старе већ са навршених 20 година, што се испољава успореним смањивањем капацитета. До 40. код појединих особа већ су видљиви знаци губитка даха, а јављају се због делимичног укрућивања мишића и ребара.

* Мозак, такође, почиње да стари са 20 година, па тако, од почетних сто милијарди неурона, до 40. губимо и до 10.000 неурона дневно, што утиче на памћење, координацију и свеукупно функционисање мозга. Највећи проблем представља пропадање међућелијског простора, јер се онемогућава нормалан проток информација на међућелијском нивоу у мозгу.

* Кожа почиње да стари после 25. године, а мишићи губе на тонусу и снази од 30.

* Груди жена почињу да старе са навршених 35 година. Тада почињу да се смањују и губе на пуноћи, а ареоле око брадавица се шире. Од тог тренутка повећава се и ризик од рака дојке, који, истина, није у директној вези са физичким променама.

* Кости губе квалитет после 35, а зуби од 40. године.

* Очи почињу да старе са навршених 40, баш као и срце.

* Бубрези и простата почињу да старе од 50.

* Слух почиње да пропада од средине педесетих баш као и црева. До тог тренутка, уколико су здрава, црева обезбеђују добру равнотежу између штетних и корисних бактерија. Од 55. ниво корисних бактерија значајно опада, што се препознаје по слабом варењу и већем ризику од цревних болести.

* Чуло укуса и мириса почиње да се губи од 60. године.

* Глас почиње да стари од 65, а препознаје се по томе што постаје тиши и храпавији. Код мушкараца постаје тањи и виши, а код жена нижи.

* Мокраћна бешика почиње да стари након 65. године. Тада почиње неконтролисано да се опушта и стеже, чак и када није пуна, јер њен капацитет постаје дупло мањи него код млађих. Жене су на ову промену осетљивије, јер након менопаузе мокраћни канал постаје тањи и слабији, па је теже задржати мокрење.

* Јетра је најдуговечнија и почиње да стари тек са навршених 70 година.