МЛАДИ и нешто старији тинејџери радо посежу за алкохолом не размишљајући баш много о његовим лошим последицама. Опијање дугорочно уништава памћење и отежава изградњу нових сећања, показало је шпанско истраживање. Претераним конзумирањем алкохола млади неће заборавити само оно што се десило претходне вечери, већ и дан пре опијања. То је зато што је хипокампус, подручје у центру мозга, врло осетљив на утицај токсина који се ослобађају из алкохола. Хипокампус, иначе, игра кључну улогу у учењу и памћењу.

Истраживање је показало да опијање утиче и на такозвану декларативну меморију (облик дугорочног памћења), која услед конзумирања алкохола постаје ослабљена, па студенти, рецимо, имају проблем са усвајањем информација које им се преносе пре свега усмено.

Забрињава сазнање, поручују истраживачи, да се последњих година опијање међу младима проширило у целој Европи. Притом, пажња јавности углавном је усмерена на видљиве негативне последице алкохолизма, као што су саобраћајне несреће, насиље или ремећење јавног реда. С друге стране, ниједно друштво апсолутно није свесно дугорочних штетних последица које конзумирање алкохола може да нанесе мозгу.