Прва асоцијација на ртањски чај је биљна мешавина са планине Ртањ у Србији, а заправо је реч о реткој биљци чубрици (Satureja montana), која поседује јединствена лековита својства. Вековима се користи у народној медицини и главно станиште јој је Ртањ. Чубрица садржи етарско уље комбиновано од тимола и карвакрола, поседује и танине са израженим антибактеријским деловањем, као и витамине А, Е и Б (ниацин, тиамин и пиридоксин).

Ртански чај се прави од ове биљке, коју још зову и планински чубар или вресак, а има широку лепезу деловања. Подједнако помаже деци, одраслима и старијим особама и нема никаквих нежељених последица. Пије се код оболења дисајних органа, срца и крвних судова, бешике, бубрега, простате, код бронхитиса, кашља, дијабетеса, снижава лош холестерол. Посебно је успешна у лечењу ешерихије коли. У виду облога се користи код упале коже и слузокоже.

Препоручује се и као диуретик јер помаже да се организам ослободи вишка течности, поспешује знојење, отклања надимање, зауставља дијареју. Чубрица је делотворност доказала и код болести јетре и жучних канала. Многи су уз овај чај решили и проблем исцрпљујуће несанице.

У нашој традиционалној медицини се ртањски чај сматра еликсиром који јача и подмлађује тело. С обзиром на то да подиже имуни систем и побољшава опште стање организма, пожељно је да се пије превентивно.

Вековима се користи не само у Србији већ и у различитим деловима света и као природни лек за потенцију и друге проблеме сексуалне природе, који доводе до сексуалне дисфункције код мушкараца и жена. Због афродизијачких особина, чубрицу зову и "биљка љубави". У њену моћ су веровали Стари Грци и Римљани, који су је вековима користили као афродизијак.

И у свету чубрица прихваћена као природни лек и зачин за различите кулинарске специјалитете. Чај помаже код различитих гастроинтестиналних тегоба, као што су грчеви, надимање, мучнина и дијареја. Делотворан је и код бронхијалног гушења, болова у грлу, менструалних поремећаја праћеног грчевима. Уколико се чај утрља на место убода пчеле или осе, доноси тренутно олакшање.

Чај се може набавити на планини Ртањ у сезони брања или купити од провереног травара или у биљној апотеци. За чај се прикупљају цветни врхови који могу бити љубичасте, беле и розе боје. Биљка пријатно мирише, бере се у касно лето, од августа до краја септембра, а затим суши.


КАКО СЕ ПИЈЕ

Чај се припрема тако што се кашичица чубрице (ртањског чаја) сипа у шољу и прелијете врелом водом. Поступак је исти и ако је чај у филтер врећици. Важно је да у врелој води одстоји најмање 15 минута пре употребе.

Важно је да знате да се ртањски чај не пије одмах после оброка. Најбољи ефекат постиже уколико се пије на празан желудац. С обзиром на то да нема никаквих нежељених последица, чак ни код трудница и деце, може да се пије више пута током дана. Између две шоље би требало да се направи пауза од најмање 2,5 сата, што значи да дневно можете да попијете три до пет шоља.