Вода је природни лек за све болести, тврди јапанска традиционална медицина. Управо у овој земљи живи највећи број стогодишњака на планети (више од 33.000 хиљада), а такозвана јапанска терапија водом стиче све више присталица широм света.

По њој, свако би ујутро на празан желудац требало да попије четири чаше млаке воде од 160 мл (никако хладне). После тога ништа немојте јести и пити наредних 45 минута. Затим доручкујте, па немојте да једете наредна два сата.

Старији људи или они који не могу одједном да попију четири чаше воде, могу да почну и са мањом количином, па постепено повећавају до четири чаше. Први позитивни резултати могу да се осете већ после седам дана, а јапанска традиционална медицина тврди да се овом терапијом регулише повишени крвни притисак (30 дана), дијабетес (30 дана), гастритис и затвор (10 дана), а у појединим случајевима и лечи рак - 180 дана.

Лекари, у сваком случају, саветују да се свакодневно попије више од два литра воде, односно 30 мл на килограм тежине.

- Правилан унос воде неопходан је за метаболизам и нормалне физиолошке функције. Истовремено, вода обезбеђује унос есенцијалних материја као што је калцијум, магнезијум и флуор. Односи токсине из виталних органа, доноси хранљиве материје до ћелија, хидрира кожу, одржава нормалну телесну температуру као и притисак. Колико ће ко током дана унети воде у организам зависи од много фактора, а пре свега од општег здравственог стања, нивоа телесних активности као и временских услова. Суштина је да организму пружимо оно што му треба, јер ће у противном почети да трпи. Вода представља основни састојак организма, чини две трећине укупне телесне тежине и од ње зависе сви витални системи - објашњава др Олга Хаџић, специјалиста хигијене и специјалиста психијатрије из Саветовалишта за исхрану из ДЗ "Др Ристић".

ОПАСНА ПЛАСТИЧНА АМБАЛАЖА На дну сваке пластичне флаше стоји троугао са бројем или скраћеницом, која указује од чега је амбалажа израђена и да ли је дугорочно опасна по здравље. Пластична амбалажа са ознакама 2-HDP или HDPE, 4-LDPE и 5-PP не испушта опасне састојке у воду. Ако су без ознаке или имају утиснуте друге скраћенице, такве флаше и балоне треба избегавати и обавестити надлежне здравствене институције и Министарство здравља. Ово се нарочито односи на пластичне боце, чаше за једнократну употребу и пластику у којима се пакује брза храна, а на којима могу бити утиснуте ознаке 1-PET или PETE, 6-PS, 7-PC.

До чега доводи недовољан унос воде?

- До стања познатог као акутна дехидрација. Препознаје се по сувоћи уста, смањеном мокрењу, главобољи и затвору. У тежим случајевима може доћи и до смањеног расуђивања, несвестице, поремећаја у регулацији телесне температуре, оштећењу функција кардиоваскуларног система, као и умањењу радне и спортске способности. Да се ово не би догодило неопходно је направити адекватан унос, који обезбеђује надокнаду изгубљене воде.

Може ли са пијењем воде да се претера?

- Када је количина у питању, скоро и да није могуће направити грешку. Пијење воде у нормалним количинама практично нема нежељених ефеката. Код здравих особа са нормалном бубрежном функцијом, то се заиста ретко дешава. Бубрези су у стању да излуче велику количину урина за кратко време и на тај начин коригују било какав превелики унос воде. Осим тога, уношењем довољних количина воде смањује се ризик од добијања камена у бубрегу. Заправо, вода "испира" организам и спречава стварање камена. Истовремено, доноси потребне минерале и олигоелементе неопходне за нормално функционисање организма. Од количине минерала у води зависи којом брзином ће вода да се транспортује из црева у крв. Зато није добро да количина минерала буде ни прениска, а ни превисока. Ако количина минерала није уравнотежена, бубрези много више раде и замарају се.

На који начин одабрати квалитетну воду?

- Пажњу треба обратити на минералне воде јер оне садрже минералне соли. То су подземне воде, које у односу на количину минерала које садрже могу бити врло слабо минералне, слабоминералне, минералне и минералне воде богате минералним солима. Обична вода налази се у групи слабоминералних. Негазирана минерална вода у себи не садржи угљен-диоксид, док је газирана минерална вода са овим гасом. Зависно од количине гаса коју поседују, могу бити природно газиране минералне воде, газиране минералне воде појачане угљен-диоксидом са извора и газиране минералне воде са додатком гаса.

Које воде се препоручују за одређена здравствена стања?

- Слабоминералне воде, на пример, имају низак садржај минералних материја, те као такве брзо пролазе кроз организам, због чега су веома погодне за труднице, дојиље, бебе и одојчад. Због најповољнијег минералног састава сматрају се универзалним, јер се препоручују свим узрастима, а здраве особе могу да их пију у неограниченим количинама. Сматра се да ове воде имају идеалан баланс минерала који је физиолошки најблаготворнији за организам. С друге стране, минералне воде се посебно препоручују спортистима и врло активним особама. То је зато што повећана вредност електролита у њима поспешује брзо освежење и правилно хидрирање организма. Да би постигли жељени ефекат ову воду треба пити пре, током и после физичке активности. Међутим, ово не важи за старије особе које воле да пију минералне воде. Њима се не препоручује конзумирање минералне флаширане воде у великој количини због натријума, јер може неповољно да утиче на хроничне болести попут срчаних оболења или хипертензије.

На шта треба обратити пажњу код одабира флаширане воде?

- Прво треба да се прочита какав је хемијски састав воде, како је обрађена, одакле је дошла, а на крају и да се проба њен укус. То је зато што на тржишту постоји велики број произвођача са различитим водама по амбалажи, дизајну, цени, укусу, као и по саставу. Да би сте сазнали какву воду уносите у организам, почните да читате етикете. Ово је важно, јер квалитет вода у приличној мери зависи од окружења. Неке воде потичу из дубина које су потпуно заштићене од загађења. Важно је утврдити и да ли је конкретна вода правилно обрађена и технички исправна, да не садржи пестициде и друге отровне и штетне материје. Оно што је нама од воде потребно је сигурност, благотворни утицај на здравље и укус.


СОК, ЧАЈ И КАФА НИСУ ЗАМЕНА


Поједине особе ретко пију воду уз образложење да се довољним количинама течности снабдевају кроз храну, сокове, чајеве, кафу, слатка газирана пића, алкохол...
Не схватају да воду не може да замени ништа и да организам тражи ову врсту пића, неоптерећену шећером и калоријама, као што је случај са другим врстама течности. Осим тога, довољан унос воде помаже да изгубите вишак килограма.
То је зато што се жеђ често тумачи као глад, па је у таквој ситуацији пожељно прво попити чашу воде, а тек ако глад не престане, нешто и појести. Придржавањем овог савета сигурно ће се смањити унос хране, а килограми ће се истопити - каже др Хаџић.
КОМБИНАЦИЈА СА МЕДОМ

У борби са разним болестима помаже и медена вода, која се прави тако што кашичицу меда помешате у чаши млаке воде. На овај начин се повећава лековито својство меда и брже се апсорбује у организму.

Ова комбинација нормализује варење, побољшава функцију свих делова гастроинтестиналног тракта, решава проблем "лењих црева", појачава имунитет, лечи прехладе, бронхитис, чисти организам, а повећава се антибактеријско, антивирусно и антигљивично дејство. Медена вода помаже и да се обнови цревна микрофлора, ублажава прекомерно ноћно мокрење. Мед је хигроскопичан, сакупља воду, тако да бубрези и бешика преко ноћи немају оптерећење и одмарају се.

У превентивне сврхе требало би је пити ујутру, на празан желудац и увече пред спавање. Пије се брзо и свеже припремљена. Никад је не правите унапред.