ЕПИДЕМИЈЕ малих богиња које се у последњих неколико година повремено јављају у Србији, за стручњаке нису изненађење, јер је већ 10 година број вакцинисаних од овог вирусног обољења у великом паду. Због заблуде да ММР вакцина изазива аутизам, родитељи одбијају да вакцинишу децу. То у будућности може да доведе до учесталијих епидемија малих богиња, упозоравају епидемиолози.

Докторка Ивана Беговић Лазаревић, епидемиолог у Заводу за јавно здравље Београд, објашњава да до инфекције вирусом морбила код одраслих особа долази уколико нису примиле вакцину или су рођене пре 1971. године, када се у нашој земљи уопште није давала ММР вакцина. Она упозорава да је данас неопходно малишане вакцинисати, јер одбијање цепива може само да нашкоди детету.

- Велики број научних студија које су обухватиле преко 14 милиона деце широм света доказала су да нема узрочне повезаности између ММР вакцина и аутизима - каже др Беговић Лазаревић - Невакцинисање детета или одлагање вакцинације доводи до стварања популације чији имуни систем није довољно јак да се одбрани од вируса богиња. То повећава ризик да у наредним годинама имамо све чешће појаве оваквих епидемија.

Ова вирусна инфекција може бити праћена озбиљним компликацијама. Најчешће компликације јављају се код малишана млађих од пет година и особа старијих од 20.

- Запаљење плућа, које се јавља код шест одсто оболелих особа, једна је од озбиљних компликација која у великом броју случајева може да доведе и до смртног исхода - каже др Беговић Лазаревић. - Енцефалитис, односно запаљење мозга јавља се код једне од 1.000 оболелих особа, а такође може да дође до запаљења средњег уха и пролива. Код деце која су прележала мале богиње у узрасту млађе од две године после просечно седам до 10 година од обољења може да дође до субакутног склерозирајућег паненцефалитиса. То је прогресивно дегенеративно обољења које захвата све структуре мозга и нажалост најчешће доводи до смртног исхода.

ММР вакцина не штити само од морбила, већ и од појаве заушaка и рубеола, а најбоље је да дете прими ову вакцину након првог рођендана односно између 12. и 15. месеца живота, јер свако одлагање може имати за последицу инфекцију овим вирусом уколико дете дође у контакт са оболелом особом. Пре поласка у школу дете би требало да прими још једну дозу ове вакцине, јер се тако у 99 одсто постиже дуготрајна заштита, а можда и доживотни имунитет.


СИМПТОМИ

Симптоми малих богиња исти су код деце и код одраслих. У прва два до четири дана болести јавља се повишена телесна температура, сув надражајни кашаљ, црвенило и сузење очију и секреција из носа. Један до два дана пре појаве оспи по телу, уочаваја су се беличасте тачкице на слузокожи усне дупље , такозване Копликове мрље. Оне нестају убрзо по појави оспи, које избијају прво на лицу, иза ушију и на врату, а затим се постепено шире ка осталим деловима тела а праћене су скоком телесне температуре. Оспе трају пет до шест дана и повлаче се истим редоследом као што су избијале.