ЧУДОТВОРНА МОЋ ЈАСЕНКА: Вилина биљка штити од болести

З. О. Ј.

21. 09. 2016. у 08:22

Регулише месечни циклус, зауставља крварења и делује као диуретик. Са употребом не би требало претеривати због састојка диктамина, који утиче на срце

ЧУДОТВОРНА МОЋ ЈАСЕНКА: Вилина биљка штити од болести

Shutterstock

Изузетно ретка лековита биљка јасенак (Dictamnus albus) у српском веровању има митска обележја. Верује се да су њоме лечиле виле, а име је добила због листова сличних јасеновим. Лучи етерично уље које у додиру са сувим ваздухом може да се запали, па се на јасенку ноћу често виде пламичци. Због овог феномена, у нашем народу је владало веровање да га користе виле и болесне су остављали да преноће на местима где расте.

Ова биљка је некада у изобиљу цветала у околини Београда, Смедерева, Ниша, а данас само упорни могу да је пронађу. Успева на сувим и сунчаним местима, камењарима, чистинама и међу жбуњем.

Јасенак је вишегодишња зељаста биљка са јаким ваљкастим, хоризонталним кореном, из којег сваке године избија један или више нових изданака, високих и до 1,5 метар, образујући округле крошње. Листови су јајолики и непарни, а на врху избијају лепи бели или ружичасти цветови. Уље се налази у листовима и цветовима, када се протрљају међу прстима, ослобађају мирис сличан лимуну.

За лечење се углавном припремају као чај а делови биљке се сакупљају у различитим периодима године, у пролеће лишће и корен, у јесен корен и плод када сазри. Када се корен ископа и добро очисти, суши се у хладу. Дебљи примерци се уздужно исеку. Код сакупљача лековитих делова јасенка може да се јави црвенило на кожи, бол и пликови, па би требало бити опрезан.

Најважнији лековити састојци јасенка су алкалоиди, горке материје, антоцијани и флавонски гликозиди. У већим количинама садржи и фенолкарбонску киселину, тригонелин, холин, сапонине, шећер и материју сличну воску.

У традиционалној медицини препарати од "вилине биљке" се користе за регулисање месечног циклуса, заустављање крварења и као диуретик. Препоручују се за варење, код смањеног лучења желудачних сокова. Ипак, са употребом јасенка не сме се претеривати због састојка диктамина, који може да штетно утиче на срце.


НАРОДНИ РЕЦЕПТИ

Чај од корена - Три супене кашике ситно исецканог корена се прелије са 05 л кипуће воде и остави да одстоји сат времена. Потом се процеди и чај се пије три пута дневно по једна шоља. Овај напитак прочишћава крв, поспешује излучивање урина и слузи, знојење, лечи грозницу и ублажава стомачне грчеве.

За бубреге - Направи се биљна мешавина од 10 г корена јасенка, 10 г корена матичњака и 70 г корена одољена. Затим се једна супена кашика мешавине прелије са 2 дл кипуће воде, поклопи и остави да стоји 60 минута. Потом се процеди и пије. Незаслађени чај се узима пре јела, а заслађени након оброка, најбоље пред спавање. Помаже у лечењу бубрега, умирује нервни систем, делује код неурастеније и нервозе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације