ЧУДОТВОРНА МОЋ ЈАСЕНКА: Вилина биљка штити од болести
21. 09. 2016. у 08:22
Регулише месечни циклус, зауставља крварења и делује као диуретик. Са употребом не би требало претеривати због састојка диктамина, који утиче на срце
Shutterstock
Изузетно ретка лековита биљка јасенак (Dictamnus albus) у српском веровању има митска обележја. Верује се да су њоме лечиле виле, а име је добила због листова сличних јасеновим. Лучи етерично уље које у додиру са сувим ваздухом може да се запали, па се на јасенку ноћу често виде пламичци. Због овог феномена, у нашем народу је владало веровање да га користе виле и болесне су остављали да преноће на местима где расте.
Ова биљка је некада у изобиљу цветала у околини Београда, Смедерева, Ниша, а данас само упорни могу да је пронађу. Успева на сувим и сунчаним местима, камењарима, чистинама и међу жбуњем.
Јасенак је вишегодишња зељаста биљка са јаким ваљкастим, хоризонталним кореном, из којег сваке године избија један или више нових изданака, високих и до 1,5 метар, образујући округле крошње. Листови су јајолики и непарни, а на врху избијају лепи бели или ружичасти цветови. Уље се налази у листовима и цветовима, када се протрљају међу прстима, ослобађају мирис сличан лимуну.
За лечење се углавном припремају као чај а делови биљке се сакупљају у различитим периодима године, у пролеће лишће и корен, у јесен корен и плод када сазри. Када се корен ископа и добро очисти, суши се у хладу. Дебљи примерци се уздужно исеку. Код сакупљача лековитих делова јасенка може да се јави црвенило на кожи, бол и пликови, па би требало бити опрезан.
Најважнији лековити састојци јасенка су алкалоиди, горке материје, антоцијани и флавонски гликозиди. У већим количинама садржи и фенолкарбонску киселину, тригонелин, холин, сапонине, шећер и материју сличну воску.
.jpg)
НАРОДНИ РЕЦЕПТИ
Чај од корена - Три супене кашике ситно исецканог корена се прелије са 05 л кипуће воде и остави да одстоји сат времена. Потом се процеди и чај се пије три пута дневно по једна шоља. Овај напитак прочишћава крв, поспешује излучивање урина и слузи, знојење, лечи грозницу и ублажава стомачне грчеве.
За бубреге - Направи се биљна мешавина од 10 г корена јасенка, 10 г корена матичњака и 70 г корена одољена. Затим се једна супена кашика мешавине прелије са 2 дл кипуће воде, поклопи и остави да стоји 60 минута. Потом се процеди и пије. Незаслађени чај се узима пре јела, а заслађени након оброка, најбоље пред спавање. Помаже у лечењу бубрега, умирује нервни систем, делује код неурастеније и нервозе.