Од јуна до октобра, покрај потока и река, на запуштеним земљиштима и у баштама расте и цвета лековито миришљаво и горко божје дрвце (Artemisia abrotanum). Дрвенаста стабљика окићена танким уско перасто раздељеним листовима и ситним цветићима у облику цвасти, може да достигне висину до 1 м. Протрљани међу прстима листови ове трајне биљке ослобађају мирис налик мешавини лимуна и пелина. Често се и користи уместо пелина, јер је мање горка а пријатно мирише. Садржи етерична уља, танин, алкалоид абротин, горке материје.

За потребе лечења беру се гранчице у фази цветања божјег дрвцета. Суше се на топлом и проветреном месту у сенци. За лечење се користе у облику чаја, тинктуре, купки. Чај и тинктура се препоручују против акутне упале црева, за подстицање апетита, регулисање затвора, код грознице, жутице и других болести јетре, бубрега, као добар диуретик. Традиционална медицина истиче да састојак абротин снижава температуру, па се чај примењује и код тегоба дисајних органа, катара бронха и плућа, астме, туберкулозе. Код бронхитиса и кашља чај је делотворнији са медом. Регулише и менструалне тегобе, било да се ради о појачаном или смањеном крварењу.

Мазањем и утрљавањем чисти кожу, а помаже и код многих кожних болести као и код убода инсеката.

Биљне купке са гранчицама божјег дрвцета опуштају тело и смирују живце, због чега се посебно препоручују код психичких оболења. Седативно дејство има и чај.

Сок из уситњене биљке нанете у виду каше помаже у случају грчења тетива и делова екстремитета и појаве чворова на тим местима. Народни лекари кажу да треба бити упоран у наношењу и утрљавању уситњене биљке на места захваћена променом. Од свеже биљке може да се исцеди само сок и користи за исте намене. Сок може да се помеша и са алкохолом, у сразмери 2 према 1 (два дела сока а један део алкохола), и тако користи на дужи рок за кожне промене.

Без обзира на изузетну делотворност божјег дрвцета, неопходан је опрез у контакту са овом биљком због могуће појаве алергије. Осим тога, за труднице је она контраиндикована у ма ком облику.


ЧАЈ И ТИНКТУРА

Чај: две велике кашике осушених гранчица у цвату (30 г) у посуди за чај попарите литром кључале воде. Поклопљен чај оставите да одстоји сат времена и потом процедите. Пијте по једну шољица ујутру и увече пре јела. Чај можете да припремите и од свеже биљке, али се у том случају стави дупло мања доза гранчица биљке - 15 г или једна супена кашика.

Тинктура: 200 г гранчица у цвату, потопите у литар 96-процентног алкохола или ракије, у стакленој посуди. Затворите поклопцем и оставите да одстоји 10 дана уз чешће мућкање. Затим процедите и пијте по једну ракијску чашицу три пута на дан, пола сата пре оброка, по могућству са чајем или соком.