РАК плућа може да се одстрани кроз отвор од само три центиметра на грудном кошу! Овакве операције за сада се у нашој земљи раде једино у Војномедицинској академији. До сада су урађене две интервенције, а у плану је да се њихов број значајно повећа у овој години, истичу стручњаци у овој здравственој установи.

Уз помоћ тзв. унипорталне хирургије могу да се раде и друге операције: уклањање паратироидне жлезде и тимуса, узме узорак за биопсију, реши проблем пнеумоторакса. У Клиници за грудну хирургију ВМА применом видеоасистиране торакоскопске хирургије (ВАТС), кроз један отвор, урађено је укупно 30 операција у грудном кошу.

- Циљ је да се убудуће све више раде ВАТС уместо класичних отворених операција, које подразумевају велики рез и отварање грудног коша, опоравак у болници од 10 дана и могућност за бројне компликације - каже за "Новости" потпуковник др Небојша Марић, специјалиста грудне хирургије који је са својим тимом и урадио ове компликоване интервенције.

Иако временски ВАТС операције трају готово исто, или нешто краће од класичних, предност приступа кроз само један мали отвор су бројне: бољи је угао приступа оперативном пољу, мањи је број улазних рана што смањује могућност инфекције, али и бол након операције. Већ након два до три дана пацијенти се отпуштају на кућно лечење.

- У нашој установи ова операција се ради на упут лекара опште праксе ако је пацијнет из Београда, или оверен упут филијале РФЗО за специјалистички преглед грудног хирурга за пацијенте из унутрашњости - објашњава др Марић. - Обављамо и комерцијалне консултативне прегледе понедељком и утроком, коштају 2.500 динара, и морају да се закажу.

Овим приступом могу да се оперишу сви пацијенти који имају медицинске индикације, а у случају карцинома плућа неопходна је и процена конзилијума, у чијем саставу си пулмолог, радиолог и грудни хирург. Они морају да дају мишљење да ли пацијент може да издржи захват који подразумева одстрањивање великог дела плућа.

- Уколико постоји промена која на овај начин може да се реши, одлучујемо се да операцију урадимо на овај начин, а ако у току интервенције видимо да не можемо тако, "у ходу" прелазимо на класичну и мало проширимо рез - истиче др Марић. - Степлери, односно механички ножеви који се користе у захвату су доста скупи, али Фонд је обезбедио довољно, и док будемо имали потрошног материјала радићемо овом методом све пацијенте који имају медицинску индикацију.

БЕЗ УПУТА 2.500 ЕВРА

ПАЦИЈЕНТИ који немају упут, или долазе из других држава такође могу да буду оперисани унипорталном хирургијом. Они за захват треба да издвоје 2.500 евра.