УМОРНУ кожу и боре могу да избришу иглице. Стара кинеска вештина која се користи за лечење и успостављање равнотеже у организму - акупунктура, примењује се и за улепшавање. Већ неколико третмана видно „брише“ године, а након целе терапијске куре лице делује млађе за читаву деценију.

За разлику од других метода које се користе у естетској и антиејџ медицини, акупунктурни фејслифтинг подмлађује на ћелијском нивоу. Третманима се побољшава транспорт кисеоника кроз ћелијску мембрану, одстрањују слободни радикали из ћелије, побољшава рад митохондрија и концентрација антиоксиданаса, и што је најважније, подстиче стварање колагена и еластина.

- На тај начин се заиста подмлађује ћелија, а тиме и цео организам тако да испегланост која се постиже није вештачка, већ је коначни ефекат право природно подмлађивање и очување здравља - објашњава примаријус др Биљана Марјановић, специјалиста физикалне медицине и рехабилитације и антиејџинг акупунктуролог. - Код антиејџинг третмана, акупунктурне игле се стављају на лифтинг тачке у пределу скочног зглоба, ручног зглоба и на лицу, од врата ка челу, тако да се постиже локални и системски ефекат.

Акупунктурно подмлађивање се ради посебним иглицама за лице, за једнократну употребу. После узимања података, пацијент легне и постављају се иглице на акупунктурне тачке које имају антилифтинг дејство - испод браде и на лице, по одређеном редоследу. Истим редоследом се иглице склањају. Цео третман траје од сат и по до два. На местима где се стављају иглице, али и у околини, убрзава се циркулација и ћелијски метаболизам, а већ после првог третмана, клијент боље спава, организам је опуштен и релаксиран, а метаболизам је знатно бољи.

НЕ МОЖЕ ПОД ПРИТИСКОМ Акупунктурни фејслифтинг могу да раде сви који желе да се подмладе, а нису присталице неких агресивнијих метода. Контраиндикован је у трудноћи, код хеморагија, склоности ка крварењу, нерегулисане хипертензије, карцинома, депресије.

- Процес вазодилатације и пролиферације започет акупунктуром се наставља и после третмана, тако да пацијент већ на следећем виђењу боље изгледа - каже др Марјановић. - Акупунктуром се постиже поступно затезања коже, мање боре нестају, а дубоке боре постају мање видљиве, и то након три до шест третмана.

Резултати подмлађивања су индивидуални и зависе од старости коже, исхране, стреса, физичке активности. Велики утицај има и то како се односимо према телу, да ли пушимо, пијемо алкохол, да ли смо гојазни. Код млађих људи резултати су бржи и већи, код старијих, због природног процеса старења треба мало више времена да се они виде.

- У зависности од стања коже на почетку терапије, да би се постигао потпуни ефекат ради се серија од шест до 12 третмана - истиче др Марјановић. - Третмани се раде на седам до десет дан, али како имају продужено дејство, они заправо трају и до четири месеца после третмана. После овог периода треба само одржавати постигнуте резултате једним третманом на свака три месеца.

Акупунктурни фејслифтинг је метода која подмлађује цело тело јер се о „истом трошку“, иглама делује и на неке друге здравствене проблеме - несаницу, мигрену.