ЗА ЦВЕКЛУ (Бета вулгарис) кажу да је у стању да поправи већину тога што је у организму покварено. Пореклом са обала Средоземља била је знана још старим народима, који су схватили да им она помаже код многих болести. Данас се сматра најкориснијом и најлековитијом повртарском културом која се садржи најширу лепезу витамина и минерала, изузетно је богата беланчевинама, мастима и угљеним хидратима и, што је важно, лако вари.

Од минерала садржи готово све - калцијум, калијум, натријум, фосфор, магнезијум, гвожђе, флуор, манган, бакар, јод, сумпор, литијум, стронцијум, бром... Од витамина најприсутнији су витамин Б1, Б2, Ц, као и изузетно редак витамин у биљним намирницама, Б12. Црвена боја цвекле потиче од антоцијана који утиче на обнављање крви, док биљка у целини делује и антиканцерозно.

Осим тога, потврђена је и њена лековитост у случајевима деминерализације костију и зуба. Присуство јода чини је драгоценим леком против атеросклерозе и процеса старења. Основу вишеструке лековитости ове биљке чине састојци бетанин и бетаин који подстичу размену материја, регулишу крвни притисак, смањују холестерол, одржавају крвне судове у добром стању, подстичу рад јетре.

Цвекла је изузетно корисна у лечењу слабокрвности код деце и младих особа, јер садржи висок проценат гвожђа. Повољно делује и на рад црева и њихову перисталтику (покретљивост) јер садржи целулозу и пектин у изобиљу. Али, да би се задовољиле дневне потребе организма за драгоценим влакнима треба појести пет средњих главица цвекле.

Иако је код нас одомаћено коришћење само корена цвекле, стручњаци тврде да је она корисна у целости током целе године. Може да се узима у неограниченим количинама, без бојазни од било каквих штетних последица. Мало се зна да је лишће цвекле налик спанаћу па се тако може и припремати. Међутим, без обзира што је цела биљка јестива, лековит је само корен, који се сакупља у јесен и оставља у умерено топлим просторијама, да не би промрзао. Ако се чува на одговарајући начин, у свежини цвекле може да се ужива све до следећег лета.

Цвеклу треба јести када год вам падне на памет, јер она делује превентивно на цео организам. Народни лекари тврде да је добра и против тумора и леукемије, ниског притиска, грипа, да поспешује рад нерава и мозга, подстиче активност јетре, жучи и желуца, те да штити од радиоактивности и зрачења.

Сок од цвекле има посебну вредност, јер је такође делотворан код многих болести. Крепи и јача цео организам и делује повољно на његов метаболизам. Најбоље је да се пије у комбинацији са медом, по пола чаше три пута на дан. Соку такође може да се дода и ким, као и рендани рен, чиме се добија посебан укус.

Цвекла је делотворна и код најтежих обољења, међутим кувањем губи своју лековитост па је најбоље пити сок од пресне цвекле. Од килограма цвекле добије се око 700 милилитара сока. Спрема се тако што се цвекла танко ољушти, ситно изренда и прелије медом и соком од лимуна. Кад ова смеша мало одстоји добро се процеди, пије се у гутљајима целог дана. Код тежих обољења дневно треба попити пола литре сока, а када се осети побољшање, количину смањити на четвртину.За јачање желуца и јетре треба крупно нарендати цвеклу и упола мањи корен од целера, зачинити са мало соли, јабуковим сирћетом, кашичицом маслиновог уља и млевеним кимом. Салату на крају измешати са киселом павлаком и посути першуновим лишћем.

Може да се спреми и као зимница тако што се плод исече на танке колутове, прелије јабуковим или винским сирћетом у које је додато мало самлевеног кима. Тако спремљена цвекла поређа се у тегле и остави за зиму.СОК ЗА ХИПЕРТЕНЗИЈУ

СВАКОДНЕВНО уношење пола децилитра сока од цвекле у знатној мери ће смањити повишени крвни притисак, тврде стручњаци из Британског удружења особа са хипертензијом. Нитрат, кључни састојак цвекле, који се, иначе, налази и у зеленом лиснатом поврћу, одговоран је за регулисање крвног притиска, показало је њихово истраживање.

До оваквог закључка дошли су, тако што су групи здравих људи дали да попију пола децилитра сока од цвекле. После само сат времена њихов притисак се снизио. Позитиван учинак био је још већи после три сата, а примећивао се и након 24 часа.

С обзиром на то да данас у свету више од 25 одсто одраслих људи има хипертензију, са сталном тенденцијом рапидног раста, више је него важно открити састојак који ће позитивно да утиче на његово регулисање, истичу британски стручњаци. Зато сок од цвекле и лиснато зелено поврће треба уносити редовно да би се благовремено заштитио комплетан кардиоваскуларни систем.