КАДА су лева и десна страна тела симетричне, у организму влада идеална равнотежа: мишићи и ткива су меки, циркулација крви добра, а човек - здрав. Али, ако је један кук померен из лежишта, губи се равнотежа, а једна страна тела ће више да трпи. То ће да оптерети не само кичму и зглобове, него и унутрашње органе, па они због тога више оболевају.

Ова теорија се заснива на учењу јапанских терапеута по којој тежиште тела одређује здравље - ако је тежиште на добром месту, човек ће бити здрав и осећаће се добро.

Да би се телу вратила равнотежа и смањило оптерећење на органима потребно је кукове вратити у симетрију, али и остале зглобове који су због тога били „ишчашени“. То може да се постигне јапанском јумеихо терапијом. Терапију чини 100 основних захвата који треба да поново успоставе равнотежу, а обухвата и такозвану божанствену масажу која враћа тело у идеалан положај.

Мирослав Димитријевић, виши физиотерапеут и сертификовани јумеихо терапеут из амбуланте за рехабилитацију „Физиомедик“, каже да чак 99 одсто људи нема идеалну симетрију леве и десне стране тела:

РАЗЛИКА У СИМЕТРИЈИ Ако је разлика у симетрији леве и десне стране тела до десет одсто, сматра се да је у границама нормале. То се, према речима Мирослава Димитријевића, може кориговати само спортским активностима. Ако је разлика од 20 до 30 процената, симетрију треба вратити у нормалу, јер ако „пређе“ 30 одсто, сасвим сигурно ће да доведе до болести.

- Код готово сваког човека померен је зглоб кука. Самим тим, тежина тела се премешта више на једну страну, а једна нога је увек за нијансу краћа од друге. То доводи до померања тежишне линије тела и до већег оптерећења супротне стране тела.

Свако померање тежишта у телу изазива и тегобе код одређених органа: ако је „ишчашен“ десни кук, онда ће доћи до преоптерећења леве ноге, али ће се зато оптерећивати више десна страна тела. Такви људи су чешће мршави, имају тегобе са јетром, жучном кесом, честим проливима, и свим органима са десне стране тела и главе.

- Они којима је тежиште на левој страни, више пате од затвора, болести срца и кардиоваскуларног система и тегоба на левој половини главе - наводи Димитријевић.

Посебним прегледом проверава се да ли је померен леви или десни кук, а терапеут затим приступа терапији: најпре се ради техника опуштања акупресуром, затим масажа, а на крају хиропрактични захвати за намештање зглобова.

Онима који имају већих проблема са кичмом, компресију нерава или дискус хернију, препоручује се да понесу рендгенски снимак како би терапеуту било лакше да утврди где је дошло до искакања зглоба.

- Ако постоји већа асиметрија тела, потребно је урадити десетак третмана у одређеним размацима. Уз третмане неопходно је радити и програм вежби које пропише терапеут. Ако се ради превентивно, на терапију се може ићи једном месечно или сваког пута када се осети затезање или болови у кичменом стубу - објашњава Мирослав Димитријевић.